Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 6.2.2022 Käänteestä huolimatta tilannetta pitää seurata

Koronavirusepidemian iso kuva on muuttunut Suomessa. Monet keskeiset mittarit näyttävät tilanteen helpottavan, ja siihen on myös reagoitu. Rajoituksia on purettu ja maan poliittinen johto on lupaillut, että esimerkiksi kaikista ravintolarajoituksista voitaisiin luopua helmikuun loppuun mennessä.

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) torstaisessa katsauksessa arvuuteltiin neljännen aallon vaihetta. Tasaantumisesta ja pysähtymisestä oltiin jo melkein varmoja, mutta laskuun kääntymistä ei vielä julistettu. Alueellisia erojakin on, ja esimerkiksi Pohjois-Savossa epidemian huippua ei ole vielä välttämättä saavutettu.

Vähentynyt pcr-testaus ei anna enää luotettavaa tietoa tartuntojen todellisesta määrästä, ja siksi THL:n tartuntatilastojen uutisarvo on sulanut lähes olemattomiin. Ihmiset sairastavat koronaa kotonaan tehden kotitestejä oireiden tullessa.

Vaikka jätevesitutkimukset osoittavat virusmäärän kääntyneen laskuun, virusta on edelleen paljon väestössä. Esimerkiksi nuoret, koululaiset ja harrasteryhmät käyvät läpi tautia, mutta tapaukset näyttävät menevän ohi nopeasti ja vähäoireisina. Ryhmät ja luokat ovat vajaita, mutta arki jatkuu.

Tikku nokkaan on monien arkea ennen töihin, kouluun tai harrastuksiin menemistä. Jotta koronatilanne pysyy hallinnassa, yksittäisten ihmisten vastuullinen toiminta on edelleen tärkeää. On pidettävä kiinni siitä, että tautia ei levitetä huolimattomasti tai välinpitämättömästi.

Vaikka monissa muissakin maissa luovutaan rajoituksista, se ei tarkoita, etteikö epidemian torjumista edelleen jatkettaisi. Näin on syytä tehdä myös Suomessa. Terveydenhuollon asiantuntijat muistuttavat, että yhteiskunnan avaaminen johtaa suurempaan riskiin kontaktien lisääntyessä. Riskiryhmiä ja vanhusväestöä ei pidä unohtaa. Rokotuskattavuutta pitää pystyä edelleen parantamaan ja huolehtimaan, että suurimman suojan tarpeessa olevat sen myös saavat.

Riskiryhmiä ja vanhusväestöä ei pidä unohtaa.

Monilla työpaikoilla yhtäaikainen runsas sairastaminen on edelleen ilmeinen riski. Valtakunnallinen etätyösuositus on myös yhä voimassa.

Aluehallintovirastojen eri puolilla maata tekemiiin päätöksiin keventää kokoontumisrajoituksia merkittävästi on sisältänyt myös varoituksen sanan. Siitä kertoo myös lyhytjännitteisyys. Itä-Suomessa uusin päätös on voimassa vain kaksi viikkoa 20.2. saakka. Pallo on heitetty tapahtumajärjestäjien syliin ja nyt heidän pitää antaa näyttöä siitä, että vastuullisesti järjestelyt hoitamalla uusia rajoituksia ei enää tarvittaisi. Katsomoita ei kannatakaan täyttää viimeistä paikkaa myöten, vaan viilata kuntoon hygienia, maskien kättö ja kulkureitit ja varmistaa esimerkiksi ilmanvaihdon toimivuus.