Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kari Haaviston kolumni Olympialaisten on pakko alkaa uudistua

Olympiakisoilla on erityinen asema urheilukentässä. Olympialainen kultamitali on jalkapalloa ja joitain muita lajeja lukuun ottamatta paras mahdollinen saavutus, mihin urheilija voi yltää.

Olympialaisten ikiaikaiseen mottoon nopeammin, korkeammalle, voimakkaammin pitäisi lisätä neljäskin määre: reilummin.

Menestystä on aikojen alusta lähtien tavoiteltu myös vilpillisin keinoin. Mitä suuremmaksi tekijäksi raha on urheilussa kohonnut, sitä enemmän huijareita on ilmaantunut.

Onneksi kiellettyjen keinojen käytöstä on myös jääty kiinni. Venäjän kannalta on häpeällistä, etteivät sen urheilijat saa osallistua kisoihin valtiojohtoisen dopingohjelman takia oman lipun alla, vaan Venäjän olympiakomitean urheilijoina.

Olympiakisojen on kuitenkin pystyttävä uudistumaan.

Kisojen jakoperusteet ovat erityisesti jalkapallon, yleisurheilun ja jääkiekon tapaan nojanneet korruptioon, mutta onneksi seuraavia kisoja on Kansainvälisen olympiakomitean piirissä selvästi herätty jakamaan kestävämmin periaattein.

Kisojen myöntämisen ohella eroon on päästävä kerskarakentamisesta, joka liittyy suorituspaikkojen rakentamiseen. Lajienkin määrää on karsittava reippaasti.

KOK:n on muiden lajien tavoin otettava vastuuta tulevaisuudesta ja myönnettävä kisoja paikkakunnille, joilla tarvittava infrastruktuuri on jo pääosin valmiina.

Ei ole järkevää rakentaa kymmenien miljardien eurojen arvoisia suorituspaikkoja kaupunkeihin, joissa niitä ei koskaan kisojen jälkeen tulla käyttämään.

Tästä hulluttelusta on lukuisia esimerkkejä niin olympiakisojen kuin muidenkin lajien osalta. Huonosta esimerkistä käyvät jalkapallon loppuvuoden MM-kilpailut Qatarissa. Niistä ei etukäteen ole juuri mitään hyvää sanottavaa; Qatar sai kisat lahjuksilla, ne järjestetään väärään aikaan, stadioneja rakentavien vierastyöläisten olot ovat säälittävät, eikä stadioneilla ole kisojen jälkeen käyttöä.

Tulevaisuudessa olympiakisojen jakamisperusteissa on entistä pontevammin otettava huomioon myös ihmisoikeuskysymykset.

Diktatuurivaltioiden vanha keino valkopesuun on pehmeä vaikuttaminen. Urheilun ja kilpailujen järjestämisen avulla ne pyrkivät saamaan myönteistä huomiota maailmalla ja häivyttämään tahroja omasta kilvestään.

Tähän ei urheilujärjestöjen pidä alistua. Valitettavasti vain olympialaisiakin on myönnetty niin Neuvostoliitolle, Venäjälle kuin pariinkin otteeseen myös Kiinalle.

Kirjoittaja on urheilutoimituksen esimies.