Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 16.2.2022 Korona ja inflaatio sotkivat yritysten odotuksia

Maanantaina tuli julki tuorein valtakunnallinen pk-yritysbarometri eli kysely yritysten tulevaisuuden näkymistä. Noin 5 200 yritystä vastasi barometriin joulu-tammikuussa eli juuri silloin, kun omikron uhkasi jälleen pilata näkymiä. Kokonaisuutena odotukset ovat silti lievästi myönteiset, joskin kannattavuuden odotuksissa saldoluku oli nolla.

Kyselyn tulos vastannee myös kansalaisten käsityksiä yritysten tilanteesta. Etenkin palveluala on kärsinyt koronasta johtuvista rajoituksista, teollisuus puolestaan komponenttipulasta, joka on iskenyt kysynnän nopean kasvun vuoksi.

Uutena uhkana koronan heikentämien yritysten arkeen on iskemässä inflaatio. Välituotteista pitää maksaa entistä enemmän. Energian hinta on noussut ja yhä nousee. Kuljetukset kallistuvat. Ikävimmillään kasvavat inflaatiopelot johtavat kaavailtujen investointien perumisiin, jos markkinoilla ei ole näkymää mahdollisuudesta siirtää kasvaneita kuluja lopputuotteiden hintoihin. Oma lukunsa on korkojen nousun uhka.

Vaikka uhkia taivaanrannassa onkin ja investoinnit näyttävät vähenevän, esimerkiksi pohjoissavolaiset yritykset uskovat viime syksyä voimakkaammin panostavansa kone-, laite- ja rakennusinvestointeihin. Rohkea tulevaisuudenusko kertoo yrittäjyyden perimmäisestä olemuksesta.

Yksi iso haaste Pohjois-Savossa on, mistä löytää uusia yrittäjiä, kun omistajavaihdoksia näyttää kasaantuvan seuraaville kahdelle vuodelle (Savon Sanomat 15.2.).

Omistajavaihdosten ruuhka on ennättänyt herättää jo huolta, mutta se saattaa hyvinkin olla liioiteltu. Ainakin Suomen Uusyrityskeskusten yritysneuvojien mukaan koronan myötä yleistynyt etätyö on saanut monen palkkatyöläisen kiinnostumaan yrittämisen vapaudesta. Tuoreen tilaston mukaan yrityksiä perustettiin viime vuonna lähes yhtä paljon kuin ennen koronaa.

Maakunnan yrityksissä katsotaan ilmastonmuutoksen tuovan haasteita.

Barometrin tuloksissa on huolestuttavaa, että maakunnan yrityksissä katsotaan ilmastonmuutoksen tuovan haasteita eikä niinkään mahdollisuuksia. Asenne on kehno murrosvaiheessa, joka mullistaa yhteiskuntia ympäri maailman. Juuri pieniin ja keskisuuriin yrityksiin kohdistuu odotuksia puhtaiden ratkaisujen ja teknologioiden kehittäjinä sekä vähähiilisten ja energiatehokkaiden toimintatapojen toteuttajina.

Kelkan kyytiin kannattaa ennemmin hypätä kuin jäädä sen alle. Onkin kiinnostavaa, että barometrin mukaan kasvuhakuiset pk-yritykset näkevät muita enemmän mahdollisuuksia ilmastonmuutoksen hillitsemistoimissa.