Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 18.2.2022 Rajoitusten purkaminen osuu rokottamattomiin

Tahtotila rajoitusten purkamisesta on selvä, mutta pandemian tulevat liikkeet pitävät sisällään edelleen paljon epävarmuutta. Tämä oli kuultavissa sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) torstaisessa tilannekatsauksessa.

Rajoitusten purkamisen tahtotila puskee voimakkaasti eri suunnista: poliittiselta johdolta, elinkeinoelämältä ja kansalaisten kyllästymisestä. Linja on hallitseva, vaikka monet asiantuntijat ja virkamiehet joutuvat edelleen puntaroimaan epidemian hoitamista terveysturvallisuuden ja voimassa olevan lainsäädännön näkökulmasta.

Viestintä voi tuntua kansalaisista sekavalta. Rajoitusten purkamiset toteutuvat samaan aikaan, kun viruksen esiintyvyys on runsasta ja rokotekattavuudessa on edelleen puutteita. Vallalla on toiveikkaimmat ajatukset, joissa olemme siirtyneet pandemian loppusuoralla, jossa jokainen ottaa itse vastuuta omasta toiminnastaan.

Viime aikoina rajoituksilla ja kontaktien rajoittamisella on suojattu ennen kaikkea rokottamattomia, mutta nyt heidän on pärjättävä omillaan. Toki sairaita hoidetaan, mutta vakava tautimuoto aiheuttaa merkittäviä haittoja tai jopa kuoleman sairastuneille. Tämä näkyi vahvasti torstain infotilaisuuden painotuksissa.

THL:n ylilääkäri Otto Helve väänsi rautalangasta rokotuksen hyödyistä vakavaa koronatautia vastaan. Pylvästaulukko toisensa perään kertoi tilastoista, joiden mukaan rokottamattomien riski joutua sairaalahoitoon on merkittävästi suurempi. Kuolleisuusluvuissa ero on valtava.

Näyttää siltä, että kiinnostus kolmanteen rokotukseen laskee, vaikka hyötyjä kuinka painotetaan. Walk-in-pisteillä ei ole jonoja entiseen malliin. Viikon takaisesta tilanteesta kolmannen rokotuksen kattavuus kasvoi selvästi hitaammin. Rokotetta karttaneet tuskin enää suuressa määrin menevät piikkiä hakemaan.

Kiinnostus kolmanteen rokotukseen laskee, vaikka hyötyjä painotetaan.

Yksi sysäys voi tulla vielä uudentyyppisestä Novavax-rokotteesta, joita päästään Suomessa antamaan arvioiden mukaan viikolla 10. Mrna-rokotteita epäilleet saattavat nähdä proteiinirokotteen sopivampana vaihtoehtona.

Kohtalainen tilannekuva epidemiasta Suomessa pitää sisällään epävarmoja tietoja ja tulkintaa. STM ja THL myöntävät, että tartunnan saaneiden ja taudin sairastaneiden todellisesta määrästä ei ole tietoa. Epidemian sanotaan tasaantuneen, vaikkakin sairaalahoidon tarve on edelleen suurta. Varovaisen myönteisen tilannearvion takana on pitkälti tehohoidon vähentynyt tarve ja rokotteiden tuoma suoja vakavaa tautimuotoa vastaan.