Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kausityövoimapulaan on jo aika varautua

Uutisen mukaan 70 prosenttia suomalaisten marjatilojen kausityöntekijöistä tulee Ukrainasta, jonka rajoille Venäjä kokoaa sotajoukkoja. Kriisin vuoksi työvoiman saanti on epävarmaa.

Hedelmän- ja marjanviljelijäin liiton laskelmien mukaan kausityöntekijöiden kokonaistarve on 15 000-18 000 tulevana satokautena. Heistä ukrainalaisten osuudeksi on laskettu 70 prosenttia. Ensimmäinen tilauslento työvoiman lennättämiseksi Suomeen on suunnitteilla jo maaliskuun lopulle.

Kausityöntekijät tekevät tiloilla keväisin muun muassa istutustöitä ja metsätöitä ja myöhemmin kesällä he poimivat marjoja.

Kausityössä ei ole kyse mistään pikkujutusta, sillä viime vuonna kausityötodistuksen 90 päivän työskentelylle tai pidemmälle oleskeluluvalle sai 16 500 ihmistä. Niistä yli 15 000 myönnettiin ukrainalaisille (Savon Sanomat 21.2.).

Työntekijöiden määrästä on pääteltävissä, että kokonaistyömäärä on tuhansia henkilötyövuosia.

Työvoimapulaan Ukrainan tilanteen vuoksi on syytä ryhtyä varautumaan välittömästi. Vaikka sota ei syttyisikään, jo tilanteen kiristyminen saattaa tehdä hyvinkin nopeasti esimerkiksi nuorten miesten pääsyn Suomeen mahdottomaksi. On parempi varautua pahimpaan kuin jättää varautumatta.

Samalla hedelmän- ja marjanviljelijöiden on viisasta pohtia työntekijöiden saatavuutta pidemmällä tähtäimellä ja sitä, lepääkö tuotanto heidän viljelmillään jo liian suurelta osin tuontityövoiman varassa.