Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korkojen nousu taitaa nyt siirtyä

Markkina-analyytikot ovat varsin yksimielisiä siitä, että Venäjän hyökkäys siirtää korkojen nousua, jonka on jo pitkään arvioitu käynnistyvän jo tämän vuoden aikana.

Inflaation hillintä korkojen nostolla tuskin tulee kyseeseen, koska polttonesteiden, sähkön ja ruuan hintojen nousu kuuluu sodan suoriin vaikutuksiin. Päinvastoin korkojen nosto saattaisi ajaa talouden stagflaatioon, jolloin talous alkaisi kutistua, työttömyys lisääntyisi ja inflaatio silti laukkaisi nopeasti. Stagflaatio voi tosin iskeä matalista koroista huolimatta.

Matalien korkojen aikana on entistä ajankohtaisempaa tiedostaa, että pitkällä aikavälillä korkotaso ei varmuudella pysy nollatasolla. Ja kun korkojen nousun aika koittaa, nousu ei välttämättä jää prosenttiin kuten on veikkailtu.

Poikkeusolot muistuttavat oman talouden suunnittelun merkityksestä.

Iso osa velallisista ostaa korkosuojan, toiset keräävät velkojen maksun ohessa sijoitusomaisuutta ja jotkut kenties maksavat lainoja pois nopeutetusti matalien korkojen vallitessa. Eri reagointitavoilla on sama tavoite. Ideana on kasvattaa yksityistalouden taloudellista liikkumavaraa, joka on omiaan pelastamaan pakkoratkaisuilta yllättävissä muutostilanteissa.

Liikkumavaraa on mahdollista hankkia myös säästämällä etukäteen. Kun talous on kunnossa, asuntolainaa pankista hakiessa on vara vaatia hyvän taloudenpidon perusteella esimerkiksi matalaa marginaalia.