Pääkirjoitus 3.3.2022 Ilmastonmuutoksen torjunta saattaa nopeutua

Hallitusten välisen ilmastonmuutospaneelin IPCC:n kuudennen arviointiraportin toinen osa tuli julki maanantaina, mutta se jäi Ukrainan sotauutisten jalkoihin kahdellakin tavalla. Ensiksi uutiset sotatoimialueelta ja reaktiot siihen valtasivat ykkösuutisen paikat. Toiseksi huomio kiinnittyi sodan vuoksi huoltovarmuuteen ja siihen, että turpeesta lämmityspolttoaineena on luovuttu liian nopeasti.

Sotauutisten lomassa välittyi silti tärkein viesti, joka on se, että ilmasto on muuttunut arvioituakin nopeammin. Ilmastonmuutos on siis yhä totta ja se on pakko myös ottaa todesta. Sen vaikutuksia ei voida enää estää. Siksi vaikutuksiin on sopeuduttava ja varauduttava.

Sään ääri-ilmiöt kuten kuivuus, tulvat, helteet ja myrskyt vaarantavat ruuantuotantoa ja ihmisten terveyttä. Suurin uhka on vesipula. Ekosysteemit muuttuvat. Ilmastopakolaisuus lisääntyy. Metsäkato jatkuu. Amatsonin sademetsät ovat muuttuneet hiilen lähteiksi, kun niitä on raivattu pelloiksi. Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n pääsihteeri Petteri Taalas katsoo, että ekosysteemien sopeutumiskyky on paikoin ylitetty (Helsingin Sanomat 28.2.).

IPCC:n hälyttävä viesti sisältää myös tukun vaatimuksia toimenpiteiksi. Luonnonsuojelun ja ennallistamisen pitäisi kattaa jopa puolet koko maapallon maa- ja vesialasta. Olisi tärkeää, että toimenpiteistä kyettäisiin keskustelemaan kiihkottomasti myös Suomessa. Tähän saakka keskustelu on jumiutunut eipäsjuupas-jankkaukseen. Suojeluvaatimuksissa on esimerkiksi sivuutettu paljon ruuantuotannon näkökulmaa, joka on välttämätöntä ottaa huomioon. Toisaalta metsänhoidollisissa vaatimuksissa on painotettu välillä ekologista näkökulmaa hiilinielun kustannuksella. Soiden ennallistamisen kasvihuonekaasupäästöjä lisäävää vaikutusta on puolestaan vähätelty.

Suomen kannalta tärkeintä on kohdistaa kaikki huomio fossiilisten polttoaineiden käytön vähentämiseen. On saatava lisää ydinvoimaa, tuulivoimaa, aurinkovoimaa ja biovoimaa korvaamaan kivihiilen, maakaasun ja turpeen käyttöä. Metsien kestävä käyttö on ilman muuta iso osa ratkaisua.

Oma lukunsa on se, että nopeasti muuttunut turvallisuustilanne pakottaa ilmastonmuutoksen torjunnassa tuumaustaukoon. Energian saannin varmistamiseksi poikkeusoloissa on ilman muuta otettava käyttöön fossiilisia polttoaineita kuten turvetta ja kivihiiltä. Niiden käytön väliaikainen lisäys mahdollistaa irroittautumisen fossiilisten polttoaineiden käytöstä hallitusti ja vielä niin, että energiariippuvuus Venäjältä tuotavista fossiilista polttoaineista lakkaa kokonaan. Parhaassa tapauksessa ilmastonmuutoksen torjuntatoimet saattavat sodan vuoksi jopa nopeutua.

Kuivuus, tulvat, helteet ja myrskyt vaarantavat ruuantuotantoa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut