Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Liisa Tannisen kolumni Unelmissa oma Valmet lingolla

Valkoista kurittajaa on tänä talvena satanut taivaalta riittoisasti. Samaa tahtia ovat kasvaneet pihan lumipenkat ja minun hauikseni. Omassa pihassa olen urakoinut aika vähän, sen sijaan isäni pihan lumityöt ovat olleet minun hartioideni varassa.

Meillä on isäni kanssa yhteinen tieliittymä pihoihimme ja siitä menee myös pisto kunnan kakkaputken huoltokopille. Sen auraa kaupunki. Kun olin eräs aamu raskasta suojalunta kolaamassa, ilmestyi horisonttiini virtaviivainen lumiaura. Olin siihen mennessä tehnyt jo tunnin lumitöitä ja lienen ollut sen näköinenkin, kun ystävällinen auraaja suostui auttamaan minua myös isäni mäessä. Olin niin kiitollinen, että niiasin!

Yle oli viime viikolla tehnyt kiinnostavan jutun ihmisten arkisista lumipulmista. Jutussa kerrottiin myös kunnista, jotka tarjoavat maksuttoman aurauksen palvelutarvekartoituksen kautta ikäihmisille, joiden fyysinen kunto on heikentynyt.

Keski-Pohjanmaalla ikäihmiset voivat saada myös lumisetelin. Samaa on kokeiltu myös Kontiolahdella ja Lappeenrannassa.

Sanoisin, että loistava idea! Kun yhteiskunnan tahtotila on, että vanhukset asuvat mahdollisimman pitkään kotona, on syytä muistaa arjen realiteetit: talvella taivaalta työntää lunta ja kesällä pukkaa nurmea. Kaikilla vanhoilla ole rahaa maksaa kaikista palveluista. Uskoisin että Maaningan mummot ja Vieremän papat olisivat varsin kiitollisia, jos kunta antaisi asiassa apua.

Omaishoitajan työtä tehdessäni olen huomannut, että kuntien palvelukartoitus elää samanlaista rinnakkaistodellisuutta arkielämän suhteen kuin Kansaneläkelaitos: töiksi lasketaan vain omaisen hoivaamiseen liittyvät työt, eli peseminen, ruokkiminen ja lääkkeiden antaminen. Se kaikki muu, mitä kodissa täytyy tehdä kiinteistöhuollosta teiden hiekoittamiseen–puf! Sitä vain ei ole olemassa.

Toinen lumisena talvena ärsytystä tuonut asia on lumivallien syntyminen tieliittymiin, kun isompaa tietä aurataan raskaammalla kalustolla. Yle raportoi samassa jutussa Vaasan kaupungin järkevästä ratkaisusta. Aurauksien kilpailutuksessa on edellytetty, että auroissa on lumistoppari, jolla kuljettaja voi estää lumivallien syntymisen tien suuhun. Tästäkin toivon otettavan mallia Savossa ensi talveksi.

Tässä maailman ajassa tuntuu näin jälkikäteen ajateltuna pieneltä murheet lumen kanssa. Aurinko helottaa ja kohta kaikki lykityt penkat sulavat. Ehkäpä virheellisesti oletettiin ilmastonmuutoksen tuovan meille kasvihuonetalvet. Jospa meidän uusi normaali ovat iglutalvet? Jos saan joskus lottovoiton, en osta todellakaan Teslaa tai Jaguaria vaan Valmetin–lumilingolla.

Kirjoittaja on Keski-Savon aluetoimittaja