Vesa Kärkkäisen kolumni Venäjä rakensi pikavauhtia ruokaturvansa

Yksi ympyrä sulkeutui maanantaina, kun Atria Oyj ilmoitti lopettavansa Sibylla-pikaruokaketjun toiminnan Venäjällä. Joku saattaa vielä muistaa Polar Fastfood Oy:n perustamisen vuonna 1988. Se oli Atrian perustajayhtiö Lihapolar Oy:n ja Leningradin kaupungin yhteisyritys Neuvostoliitossa. Suomalaisista nakkikioskeista kaksi oli kaupungin parhailla paikoilla Eremitaasin ja Iisakin kirkon läheisyydessä. Ja jonot olivat pitkät.

Itse asiassa Atrian lopullinen vetäytyminen Venäjältä saattaa olla päätepiste myös merkittävälle lihan viennille itänaapuriin. Venäjä tulee toimeen omillaan. Maassa on tapahtunut paljon sitten vuoden 2014 eli Krimin valtauksen jälkeen. Valtio alkoi tukea voimakkaasti omaa maataloustuotantoa ja elintarviketeollisuutta. Enää vain naudanlihassa omavaraisuus jää alle sadan prosentin. Nautaa Venäjälle tuodaan ainakin Brasiliasta.

Yksi hyvä esimerkki Venäjän tavasta rakentaa ruokaturvaa on Cherkizovo Group, jolle Atria myi viime vuonna vapunaattona OOO Pit-Productin. Cherkizovo Groupilla on viljelyksessä 300 000 hehtaaria peltoa. Yhtiö viljelee suurilla aloilla maissia, auringonkukkaa, rypsiä, soijapapua, vehnää ja ohraa. Viljelyrepertuaariin kuuluvat myös herne, sinappi ja öljypellava. Muutamalla sadalla hehtaarilla yritys on viljellyt lisäksi tattaria, kikherneitä ja linssejä. Cherkizovo on Venäjän suurin lihantuottaja ja lihavalmisteiden tekijä. Se tuottaa ja jalostaa siipikarjanlihaa ja sianlihaa. Yrityksen merkittävä vähemmistöomistaja on Mikhailovin perhe.

Venäjän uudet tilayhtiöt vertautuvat toimintatavaltaan Neuvostoliiton aikaisiin valtiontiloihin eli sovhooseihin, jotka tosin olivat tilayhtiöihin verrattuna pieniä, mutta valtavia yksiköitä suomalaisesta näkövinkkelistä. Niilläkin oli monenlaista tuotantoa. Yhdellä sovhoosilla oli keskimäärin yli 15 000 hehtaaria peltoa viljelyksessä.

Yhä muistan russakat, joita vaelsi savustuskaappien seiniä ylös ja alas yhden sovhoosin broilerinlihasavustamossa jossakin Moskovan takana 1990-luvun alussa. Toisin on nyt. Tehtaita nähneet kertovat, että elintarviketeollisuus on aivan kuin missä tahansa nykyaikaisessa maassa. Länsimaiset koneet jauhavat jalosteita.

Tuore tiedote venäläisellä sivustollakertoo, että 15. helmikuuta jälkeen myönnettyjen maatalousalan lyhytaikaisten lainojen korkotuki nousee sataan prosenttiin keskuspankin ohjauskorosta. Ruokaturvan kannalta epäilemättä hieno juttu, mutta nykytilanteessa tieto vaikuttaa jotenkin pahaenteiseltä.

Itänaapurin suhtautuminen ruokaturvaan on joka tapauksessa viisasta. Se sopii esimerkiksi Suomelle, jonka oma ruuantuotanto elää kohtalonhetkiä juuri nyt.

Yhä muistan russakat.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut