Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Alipalkkaus pitää kriminalisoida

On järkyttävää, miten kuopiolainen etninen ravintola oli teettänyt tarjoilijallaan ylitöitä ja jättänyt merkitsemättä työtunteja vuosien ajan ja kaiken kukkuraksi päätti tarjoilijan työsuhteen 12 vuoden työuran jälkeen yrityksen omistajan vaimon mustasukkaisuuden vuoksi.

Tarjoilija oli tullut aamuisin töihin pesemään lattian ja laittamaan salaattia ennen lounasaikaa. Työpäivän päätteeksi nainen oli vielä siivonnut ruuat ja astiat pois, tiskannut ja pyyhkinyt pöydät. Ei ollut työvuoroja vaan työtä vuorotta, 10-12 tuntia päivässä. Työntekijä uurasti kuin yrittäjä, mutta voitot otti yritys. Riisto paljastui vasta sen jälkeen, kun tarjoilija päätti vaatia oikeudessa korvausta työsuhteen perusteettomasti päättämisestä (Savon Sanomat 8.3.).

Yritys joutui maksamaan korvauksia ja tarjoilijan oikeudenkäyntikulut, mutta muuta rangaistusta käräjäoikeus ei tuominnut. Lainsäädännössä onkin paha puute, sillä alipalkkausta ei ole säädetty rikoksena rangaistavaksi. Työministeri Tuula Haatainen (sd.) on esittänyt alipalkkauksen kriminalisointia. Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r.) olisi syytä ottaa asia hoitaakseen.

Ennen mahdollisia lakimuutoksiakin ongelmaan on mahdollista puuttua. Esimerkiksi puhumalla ravintola-alan palkkauskäytännöistä, jotta tietoisuus työntekijän oikeuksista leviää mahdollisimman laajalle. Valistusta olisi levitettävä myös kirjallisesti ja mielellään työntekijöiden äidinkielellä.