Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 14.3.2022 Oman talouden hallinta on tärkeä osa varautumista

Ukrainan sota on horjuttanut tavallisten suomalaisten turvallisuudentunnetta monin tavoin. Sotilaallista uhkaa kenenkään ei juuri nyt tarvitse pelätä, mutta jo sellaisen uhan teoreettinenkin mahdollisuus lisää epävarmuutta tulevasta. Polttoaineiden hinnannousu on iskenyt erityisen voimakkaasti haja-asutusalueilla asuviin ihmisiin, joiden on töidensä vuoksi pakko pitää autoa tai kahta autoa. Sähkön hinta on jäänyt korkealle tasolle. Tiedetään, että myös ruuan hinta nousee, kun ruokaketjun kustannuskuorma kasvaa joka suunnalta ja maailmanmarkkinoilla tarjonta vähenee.

Sota näyttää pyyhkäisseen korkojen nousun myöhemmäksi, vaikka inflaation hillitsemiseksi olisi korkea aika nostaa korkotasoa. Torstaina Euroopan keskuspankki kertoi, että ohjauskorko pysyy nollassa, eikä talletuskorkoihin tai yön yli-korkoihin tule muutoksia. Inflaatiota EKP suitsii pienentämällä osto-ohjelmaansa aiemmin kerrottua nopeammin, mikä voikin hillitä hintojen nousuvauhtia. Joka tapauksessa korkojen nousu on jo horisontissa ja siihen on viisasta varautua.

Kaikki merkit siis osoittavat, että kotitalouksilla on edessään vaikeita aikoja ja lienee syytä puhua vuosista. Kun ruoka kallistuu, se koskettaa erityisesti pienituloisia, joiden ostovoimasta ruoka alkaa viedä paljon nykyistä enemmän.

Viimeistään nyt kodeissa on aika varautua tulevaan, sillä oman talouden hallinta on tärkeä osa varautumista. Varautumisen pahan päivän varalle voi aloittaa helposti, esimerkiksi istahtamalla keittiön pöydän ääreen koko kotitalouden voimin ja laittamalla tulot ja menot paperille. Erityisesti menopuolen selvitystyö saattaa avata silmiä. Jos selvitystyö osoittaa pientäkin ylijäämää, on suurta viisautta säästää. Talletuskorkoja selvästi nopeamman inflaation vuoksi rahaa ei kannata pitää käteisenä vaan sitä kannattaa säästää esimerkiksi osakemarkkinoille. Viisasta säästämistä on myös velkojen maksu jopa lyhennysaikataulua nopeammin, koska korkotaso nousee suurella todennäköisyydellä lähivuosina.

Kaikkien kotitalouksien ei ole tarpeen kuristaa kulutustaan. Jos on taloudellista liikkumavaraa säännöllisten tulojen ja aikaisemmin hankittujen taloudellisten puskureiden ansiosta, parasta on, jos tällaiset kuluttajat jatkavat arkeaan normaalisti, sillä laajamittainen yksityisen kulutuksen romahdus vetää taloutta taantumaa kohti.

Viisas varautuminen ei sekään missään nimessä tarkoita, että pitäisi lakata elämästä. Tärkeää on arvioida oma tilanne realistisesti ja toimia sen mukaan järkeväksi katsomallaan tavalla.

Kotitalouksilla on edessään vaikeita aikoja.