Ruuasta pitää viimein tehdä yhteinen asia

Maalla tiedettiin ennen ja yhä tiedetään, miten kovin moni asia voi mennä pieleen peltotöissä. Epävarmuus ulottuu keväästä syksyyn. Sato voi jäädä vähäiseksi, jos kylvöt epäonnistuvat tai myöhästyvät. Jos kylvöt onnistuvatkin, kohta halla voi vikuuttaa viljaa. Sato kärsii, jos kuivuus iskee tai sataa liikaa. Vielä puintiaikaan menetykset voivat olla suuria, jos sataa niin paljon, etteivät pellot kestä puimuria.

Ei ihme, että minulle teroitettiin lapsena, että ei saa puhua ruoka suussa. Ruokaa pitää kunnioittaa.

Yhdellä tutulla viljelijällä on kaksi traktoria, joiden tankkaus polttoöljyllä maksaa nykyisin hinnoin 1650 euroa. Tankit tyhjenevät kevättöissä nopeimmillaan päivässä. Viljelijä saa yhden sonnin myynnistä saman 1650 euroa. Vielä vuosi sitten samojen traktoreiden tankkaus maksoi alle 500 euroa ja sonnista sai jotakuinkin saman hinnan kuin nyt.

Naudanlihantuottajat ovat tuottaneet liian pienin hinnoin ruokaa vuodesta 2008 lähtien.

Maidontuottajien ahdinko alkoi puolestaan Venäjän vallattua Krimin 2014. Tuolloinhan Venäjä laittoi rajan kiinni muun muassa Valion juustoilta ja suomalaiset saivat hetken aikaa syödä tosi halpoja Oltermanni-juustoja, jotka nimettiin leikkisästi Putin-juustoiksi. Ei ymmärretty, että jo silloin Venäjän touhusta oli leikki kaukana.

Perinteisesti puhe ruokaturvasta on jätetty politiikassa keskustan poliitikkojen huoleksi. Se on ollut huono juttu. Nimittäin aina kun on sanottu, että tuottajilla on tiukkaa, kritiikki on tukahdutettu kuittaamalla valitus kepulaiseksi kitinäksi ja toteamalla, että kyllä markkinat hoitavat.

Ei saa puhua ruoka suussa.

Ruuantuotanto on nyt tosi huonossa jamassa. Jopa 2000 viljelijää uhkaa lopettaa tuotantonsa. Jos niin annetaan tapahtua, omavaraisuus on mennyttä.

Venäjän massiivinen hyökkäys Ukrainaan on toki havahduttanut monen suomalaisen iloitsemaan kotimaisesta ruuantuotannosta ja osoittamaan myötätuntoa viljelijöitä kohtaan. Se ei vain auta viljelijöitä maksamaan yli kolminkertaistuneita polttoainelaskuja tai kaksinkertaistuneita lannoitelaskuja.

Joka puolueen poliitikkojen kuuluu nyt huolehtia tuottajat yli rahoituskriisin takaamalla tilallisten maksuvalmius. Samalla kaupparyhmien on tehtävä osansa ja rohkaistava osaltaan viljelijöitä menemään kevättöihin, jotta tulevanakin kesänä kukkivat roudan maat.

Jos ruuasta ei nyt saada yhteistä asiaa, voi todella käydä niin, että jo syksystä lähtien ruokakaupoissa koetaan kipeästi, miten tunteeton kaveri markkinatalous on.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut