Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tietääkö vasen käsi, mitä oikea tekee?

Viime torstaina Suomen ely-keskukset tiedottivat, että turvetuotantokoneiden romutustuki on herättänyt runsaasti kiinnostusta. Tiedotteessa ely-keskukset varoittavat romutustuen haun sulkeutuvan, kun haettu euromäärä saavuttaa käytettävissä olevan summan eli vajaan seitsemän miljoonan euron päästä.Kaikkiaan valtion talousarvioissa romutustukeen on varattu 29,11 miljoonaa euroa.

Torstaihin mennessä hakemuksia oli saapunut 301 kappaletta, joissa haettu summa oli yhteensä 22,2 miljoonaa euroa. Romutustuki on osa kansallista tukimallia, joka on räätälöity turvetuotannon vauhdikkaasta alasajosta kärsiville yrityksille.

Tiedote pakottaa kysymään, tietääkö valtionhallinnossa vasen käsi, mitä oikea tekee. Eikö viesti välity ylhäältä alas? Ely-keskukset eivät nimittäin mainitse tiedotteessa sanaakaan Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan, minkä jälkeen tietoisuus ja ymmärrys turvetuotannon alasajon liian nopeasta vauhdista on lisääntynyt räjähdyksenomaisesti. Maaliskuun alussa eduskunnassa esimerkiksi elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) totesi, että turvetta tarvitaan lähivuosina Venäjän vastapakotteiden vuoksi.

Huoltovarmuuden näkökulmasta romutustuen hakemiseen ei olisi juuri nyt aiheellista yllyttää. Romutuksen aika tulee kenties myöhemmin, ehkä vasta vuosien päästä, mutta juuri nyt turpeen käyttö on välttämätön keino irtaantua venäläisen energian ja energiapuun tuonnista.