Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Raha ei riitä omaan napaan tuijottamiseen

Maailmanjärjestys muuttui karmaisevalla tavalla, kun Venäjä hyökkäsi valtionjohtonsa esittämien julkeiden valheiden saattelemana Ukrainaan. Diktaattori-presidentti Vladimir Putin haluaa alistaa itsenäisen, urheutensa osoittaneen maan alamaisekseen. Keinot ovat kaihtamattomat. Siitä kertovat pommitusten kohteiksi joutuvissa kaupungeissa siviiliuhrien järkyttävät kohtalot.

Ukrainan sota herätti maailman uuteen todellisuuteen. Venäjälle ja venäläisille on asetettu ennen näkemättömän laajoja pakotteita. Ne vaikuttavat suoraan myös suomalaiseen arkeen. Ruuasta ja energiasta saa maksaa aiempaa enemmän. Se on äärimmäisen pieni hinta demokratiasta.

Euroopassa käytävä sota laittaa tärkeysjärjestykseen sen, mikä on yhteiskuntamme syvimmille rakenteille kaikkein tärkeintä. Suomi on ollut vuosikymmeniä menestystarina, mutta sen jatkaminen vaatii uudenlaista näkemystä. Entisenlainen oman edun tavoittelu – usein veronmaksajien rahoilla – ei ole tätä päivää.

Hyvästä esimerkistä käy pääkaupunkikeskeisyys. Niin se vain on, että toimintoja on haluttu keskittää eteläisimpään Suomeen aina kun siihen suinkin on saumaa ollut. Maakunnat on nähty perässä vedettävänä välttämättömänä pahana. Helsinki on ainoa kansainvälinen metropoli, perustelu kuuluu. Vetovoimainen metropoli hyvinkin, kun katsoo maan sisäistä muuttoliikettä parin vuoden ajalta.

Maakuntien välisessä, aika ajoin ylitse pursuavassa edunvalvonnassa on ymmärrettävä laittaa jäitä hattuun. Periaate, jonka mukaan jokainen pyrkii parhaansa mukaan noukkimaan rusinoita pullasta, on yksinkertaisesti aikansa elänyt.

Uusimmasta havaintomateriaalista käy läntinen naapurimaakuntamme, jossa jälleen kerran havitellaan lääketieteellisen koulutuksen aloittamista. Eikä ole edes pöly ehättänyt laskeutua, kun sikäläinen sairaanhoitopiirin johtaja joutui irtisanoutumaan potilastietojärjestelmän paisuneiden kulujen takia. Uuden sairaalankin hinta meni railakkaasti yli.

Ilmainen vinkki: lääketieteen koulutuksen aloittamisen kustannukset kannattaa laskea huolella etukäteen ennen kepeitä heittoja. Ne on syytä suhteuttaa maakunnassa ja muualla maassa saataviin hyötyihin.

Veronmaksajien rahoilla on vientiä, kun mietitään, kuinka sosiaali- ja terveydenhuolto järjestetään ikääntyvässä Suomessa. Sote-uudistus syntyy, mutta ilmaista se ei ole. Koronan hoito ja Ukrainan sota käyvät meidän kaikkien kukkaroille. Kun katsotaan vastuullisesti koko kansakunnan etua, katsetta ei voi pitää omien kenkien kärjissä.