Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 28.3.2022 Pian laki myötäilee kansan asenteita seksirikoksiin

Seksuaalirikoksia koskeva rikoslain 20 luku uudistettiin perusteellisesti edellisen kerran noin kaksi vuosikymmentä sitten. Aika on ajanut sen ohi. Eduskunnan lakivaliokunta käsittelee parhaillaan pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen antamaa esitystä, joka tuo seksuaalirikoslainsäädännön tähän päivään.

Hallitus muun muassa esittää, että raiskaus määritellään sukupuoliyhteydessä olemiseksi sellaisen henkilön kanssa, joka ei osallistu siihen vapaaehtoisesti. Keskeistä ei siten jatkossa olekaan enää vain se, miten tekijä on menetellyt.

Lisäksi hallituksen esitys ankaroittaa tuntuvasti lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistuksia. Muitakin seksuaalirikoksia koskevia säännöksiä vahvistetaan. Uuden lainsäädännön on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden alussa.

Lievät tuomiot monissa etenkin vastenmielisissä lapsiin kohdistuvissa seksuaalirikostapauksissa ovat kovin usein sotineet kansalaisten oikeustajua vastaan. Jatkossa sukupuoliyhteys alle 16-vuotiaan kanssa on lapsenraiskaus ja minimirangaistus siitä on kaksi vuotta vankeutta. Toisin sanoen laki tunnustaa jatkossa, että lapsi ei voi pätevästi suostua seksuaaliseen tekoon aikuisen kanssa.

Naisjärjestöjen keskusliiton mukaan hallituksen esityksessä on yhä parantamisen varaa, esimerkiksi valta-aseman väärinkäytön pitäisi olla hyväksikäyttötapauksissa raiskaus niin kuin se on kansainvälisessä lainsäädännössä. Järjestöllä on pointtinsa, kun se katsoo, että "kahden eri rikosnimikkeen mahdollistaminen sukupuoliyhteydestä luo ongelmallisen hierarkian eri tekotapojen välille".

Lakiuudistushanke on saanut joitakin miehiä pelkäämään, että todistustaakka raiskaustapauksissa siirtyy syyttäjältä syytetylle, jota ei enää koskisikaan syyttömyysolettama ennen tuomiota. Hallituksen esityksen perusteella pelko vaikuttaa olevan turha.

On tärkeää, että laki laajentaa seksuaalisen ahdistelun määritelmää.

On tärkeää, että laki laajentaa seksuaalisen ahdistelun määritelmää. Se ei kohta ole pelkkää koskettelua, vaan siihen "voimakkuutensa tai toistuvuutensa vuoksi vakavuudeltaan rinnastettavalla tavalla sanallisesti, lähettämällä tai esittämällä viestin tai kuvan, ottamalla kuvan tai itseään paljastamalla, taikka muulla vastaavalla tavalla". Säädös on omiaan parantamaan henkilökohtaisen koskemattomuuden suojaa.

Lakiuudistus edistää erityisesti naisten ja tyttöjen oikeuksien täyttymistä, kun seksuaalirikosten uhrien asema paranee. Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) katsoo, että seksuaalisen itsemääräämisoikeuden kunnioittaminen on terveen naiskäsityksen ydin. Tosin niin se on myös terveen mieskäsityksen ydin.