Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta | Paras jäi Eurooppaan

Joskus elämä ei mene niin kuin kaiken järjen mukaan pitäisi. Niin kävi, kun keskusta teki ministerikierrätystä ja valitsi maa- ja metsätalousministeriksi Antti Kurvisen, eikä ylivoimaista alan osaajaa puolueessa, europarlamentaarikko Elsi Kataista. Olkoonkin, että Kataisen mukaan hän ei ollut kiinnostunut valtioneuvoston jäsenyydestä.

Taustalla oli mitä ilmeisimmin, että keskustan maataloussiipi ja alan piirit laajemmin näkivät Kataisen jatkavan vaikuttamistaan Brysselissä, jossa hän on ottanut jalansijaa.

Mutta, mutta. Kun isänmaa kutsuu, parhaiden voimien on oltava käytössä.

Maa- ja metsätalousministerin salkku on näinä aikoina tavallista painavampi. Maatalous potee kannattavuuskriisiä, jota on nopeasti syventänyt Ukrainan sota. Maatalouden ja maaseudun elinvoimaisuudesta huolehtiminen on koko maan huoltovarmuudelle tärkeää.

Kataisen jääminen Brysseliin ei ole keskustalle Savo-Karjalan vaalipiirissä helppo pala. Vuoden 2019 vaaleissa silloisten puolueen kärkinimien takana eniten ääniä saanut Hannakaisa Heikkinen ei lähde ehdolle ensi vuoden eduskuntavaaleissa. Saman tekee puhemiehenä ja aiemmin ministerinä vaikuttanut Anu Vehviläinen.

Kiinnostaako ehdokkuus Kataista, kun hyvin edenneen europarlamentaarikon uran vaihtoehtona saattaa olla paikka oppositiopuolueen kansanedustajana? Kynnys lienee korkealla.

Antti Kurvisen taival meneillään olevalla vaalikaudella on ollut monivaiheinen. Vajaa vuosi sitten hänen nimitettiin eduskuntaryhmän puheenjohtajan paikalta tiede- ja kulttuuriministeriksi valtiovarainministeriksi siirtyneen Annika Saarikon seuraajaksi.

Mainittakoon, että Kurvisella on sidoksensa Pohjois-Savoon. Lakeuden mies ja hänen Siilinjärveltä kotoisin oleva puolisonsa vihittiin avioon Kuopion tuomiokirkossa vuoden 2019 marraskuussa.