Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Uusi hieno rakennus vetää puoleensa

Kulahtaneiden ja sisäilmaongelmaisten koulurakennusten Suomessa uudet tarpeita vastaavat koulutilat ovat erityisiä ilonaiheita kunnasta riippumatta. Ne voivat myös vetovoimatekijä, kuten tämän kevään yhteishaun tilastoista käy ilmi ( SS 31.3.). Savon Sanomien levikkialueen lukioista suosituimmaksi nousi Kuopion taidelukio Lumit, joka haali eniten ensisijaisia hakemuksia. Heitä oli Lumitissa tänä keväänä 252 eli tuplasti kahden vuoden takaiseen verrattuna ja puolet enemmän kuin viime vuonna.

Nousua selittää Kuopionlahdelle valmistuvat uudet tilat, joita on jo ennakkoon arvioitu huipputasoiseksi ja ainutlaatuiseksi kokonaisuudeksi taidepainotteisen opetuksen tarpeisiin ( SS 30.3.). Rakennuksen uskotaan näkyvän Lumitin suosiossa myös valtakunnan tasolla.

Kuopion pitkä ja hieno perinne musiikinopetuksessa saa arvolleen sopivat tilat myös lukiovaiheeseen. Tämän kevään menestys näkyy kuitenkin ennen kaikkea yleislinjalla eikä niinkään musiikissa, tanssissa tai ilmaisutaidossa. Itse asiassa musiikissa ensisijaisia hakijoita oli yksi vähemmän kuin aloituspaikkoja.

Yhteishaun luvuissa huomionarvoista on myös maakunnan keskuspaikan lukioiden kiinnostavuus verrattuna joihinkin syrjäisempiin lukioihin. Lapinlahdella koettiin romahdus hakijoissa ja yhdeksi selitykseksi on tarjottu maksuttoman toisen asteen muutosta, joka takaa ilmaiset koulumatkat kauaksikin. Tätä kehitystä on syytä seurata tarkasti.