Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 3.4.2022 Tärkeät vaalit entistä yhtenäisemmässä EU:ssa

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on ollut erityisen ahkera ja taitava luomaan painetta kansainvälisesti Ukrainan auttamiseksi taistelussa Venäjää vastaan. Tai kuten asia kääntyy, Ukrainan taistelussa Euroopan puolesta yhteistä vihollista, Venäjää vastaan.

Zelenskyin viime viikon puhe EU:n huippukokoukselle oli tästä erinomainen taidonnäyte. Hän luetteli jäsenmaat yksi kerrallaan ja sijoitti heidät Ukrainan tukijoihin tai niihin, joiden tuki on ollut pettymys. ”Suomi – tiedän, että olette kanssamme”, sanat lämmittivät varmasti suomalaisia, mutta muutaman muun kohdalla sanoissa oli tarkoituksellisen epämukavia piikkejä.

Pahiten tikun nokkaan joutui Unkari, joka on estänyt asekuljetukset Ukrainaan maansa läpi. Zelenskyi puhutteli suoraan Unkarin itsevaltaisen pääministeri Viktor Orbania etunimeltä ja kehotti häntä menemään Tonavan rannalle katsomaan raudasta valettuja lasten, naisten ja miesten kenkiä, jotka muistuttavat joen rannalla talvella 1944–1945 ammutuista juutalaisista.

Teidän täytyy päättää, kenen puolella olette, on varmasti lause, jonka ajateltiin vaikuttavan myös tänään käytäviin Unkarin vaaleihin. Vaikutukset maan sisällä ovat todennäköisesti vähäisemmät kuin maan ulkopuolella ajatellaan.

Unkari on jo vuosia ollut vapaan median ja avoimen kansalaiskeskustelun suhteen Euroopan pimeä kolkka, jota voi verrata oikeastaan vain Vladimir Putinin Venäjään. Kuten Venäjän kanssa on nyt huomattu, tieto ei välttämättä tavoita kansalaisia, ja mediassa kuuluu vain valtaapitävien propaganda.

EU:n ja Naton jäsenenä Unkariin kohdistuu nyt erityistä painetta. Se on itse elänyt vaikeat vuosikymmenet rautaesiripun takana ja kokenut myös neuvostojoukkojen verisen hyökkäyksen kansannousun tukahduttamiseksi.

Unkarin sisäiset ongelmat ovat niin syviä, että ne tuskin ratkeavat yksissä vaaleissa.

Orban on vaalinut hyviä suhteita Putiniin. Venäläinen halpa maakaasu on napanuora, jota Putin on todennäköisesti käyttänyt vaikutuskeinona. Orban ja tukevasti vallassa ollut Fidesz-puolue on kivi niin EU:n ja Natonkin kengässä ja voi pahimmillaan vaikuttaa kielteisesti Suomen ja Ruotsin mahdolliseen Nato-hakemukseen.

Unkarin sisäiset ongelmat ovat niin syviä, että ne tuskin ratkeavat yksissä vaaleissa vaan demokratian uudelleenvahvistuminen vaatii aikaa ja aktiivisuutta myös EU:lta. EU-tukien jäädyttämiset ovat jo nyt purreet maan talouskasvuun.

Mikäli Unkari ei ota tänään askelta parempaan suuntaan, EU:n on yhä vakavammin harkittava talousruuvin kiristämistä. Yhteiset arvot eivät voi olla vain sanahelinää.

Ukrainan sota on tiivistänyt EU:n rivejä, mutta samalla osoittanut, että miten hankalia tilanteita yksittäiset rikkurijäsenet voivat aiheuttaa.