Pääkirjoitus 5.4.2022 Unkarin vaalitulos näyttää propagandan voiman

Vaikka Unkarin sunnuntaisissa parlamenttivaaleissa ei ollut kansainvälisten vaalitarkkailijoiden mukaan merkkejä vaalivilpistä, pääministeri Viktor Orbanin johtaman Fidesz-puolueen saavuttama murskavoitto on tappio demokratialle. Viimeisten 12 vuoden aikana vallanhimoinen Orban on rakentanut hallintoaan valtansa jatkumisen varmistamisen näkökulmasta.

Vaalitulos saattoi yllättää Fideszin ja Orbanin itsensäkin, sillä läheisen kumppanuuden Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa olisi voinut luulla vähentävän puolueen suosiota. Orban itse ei puolestaan uskonut Venäjän hyökkäävän Ukrainaan. Ennen sunnuntain vaaleja Orban etsi ja löysi voittavan vaaliviestin, joka nojasi sodan välttämiseen ja lupauksiin halvasta energiasta.

Vaalimenestys todistaa karismaattisen Orbanin poliitikon taidoista. Jo aikaisemmin hän on huolehtinut, että lapsiperheitä tuetaan monin tavoin samoin kuin eläkeläisiä. Nyt Orban on ottanut selville, mitä äänestäjät haluavat kuulla. Hän on osannut ja halunnut tarjoilla äänestäjien korville makeaa puhetta – ja myös tekoja. EU:n Unkariin ja Orbaniin kohdistamat moitteet ovat saattaneet toimia tavoitteensa vastaisesti. Puheet demokratian ja oikeusvaltioperiaatteen puolustamisesta tai korruption vastustamisesta ovat jääneet äänestäjien silmissä kovin kaukaisiksi. Kaasulaskun loppusumma sen sijaan on jokaisen kansalaisen arkea. Ja kun Orban liitti vielä halpaan energiaan pysyttelyn poissa sodan jaloista, tavallisen ihmisen valintoja ei tarvitse ihmetellä, vaikka Ukrainan kohtalo onkin järkyttänyt myös ukrainalaisia.

Orbanin kanssa vallasta kisasi Peter Marki-Zay, joka sai taakseen oppositiopuolueita sosialisteista äärioikeistoon. Sinänsä vaikuttava yhteisrintama nosti Marki-Zayn ongelmaksi uskottavuuden puutteen. Tosin on myös totta Marki-Zayn joukkojen väite, että vaalikamppailu oli epäreilu, koska näkyvyys Orbanin hallinnolle vaikutuspiiriin kuuluvissa medioissa jäi olemattomaksi. On arvioitu, että mediasta peräti 85 prosenttia olisi hallitukselle kuuliaista. Ei siten ole liioittelua todeta Unkarin vaalituloksen olevan näyttö propagandan voimasta.

Pelkkä median suitsiminen ei ole Orbanille riittänyt, vaan hän on huolehtinut tukijoitaan niiin syyttäjälaitokseen, korkeimpaan oikeuten kuin perustuslakituomioistuimeenkin. Vaalitappion varalta valtion omaisuutta on uitettu yksityisten säätiöiden omistukseen. Vaalijärjestelmää on muutettu niin, että jopa alle puolet äänistä voi tuoda parlamenttiin kahden kolmasosan enemmistön.

Orbanin vaalivoitto Ukrainan sodan jatkuessa antaa aiheen seurata tarkasti, mitä Nato-maan pääministeri tekee Venäjän suhteilleen. Se voi olla kiinnostavaa myös Suomen kannalta.

Orban etsi ja löysi voittavan vaaliviestin.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut