Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 9.4.2022 Osuuspankkien määrä vähenee ja se ei yllätä

Perjantainen uutinen Pohjois-Savon Osuuspankin ja Suur-Savon Osuuspankin suunnitelmasta yhdistyä tuskin herätti suuria tunnereaktioita pankkien tavallisten palkansaaja-asiakkaiden keskuudessa. Heidän saamansa palvelut tuskin muuttuvat mitenkään.

Sen sijaan ikääntyneimipiä asiakkaita tieto saattoi hätkähdyttää, sillä pankkifuusiot ovat tähän saakka kerta toisensa jälkeen heikentäneet tarjontaa, joka vastaa heidän tarpeisiinsa. Ajan riento on kova. Vuoden 2015 tammikuussa uuden maakunnallisen pankin toimitusjohtajana aloittanut Seppo Pääkkö johti pankkia, jolla oli 300 työntekijää ja 13 konttoria. Nyt yhdistyvillä pankeilla on 291 työntekijää yhteensä yhdeksässä konttorissa.

Pankkeja ajaa yhteen sääntely.

OP Ryhmä kertoo, että sen asiakkaat ovat tehneet digiloikan pankkipalvelujen käytössä. Epäilemättä niin on tapahtunut, mutta osa kehityksestä selittyy pankkien konttoriverkoston harvenemisella ja jäljelle jääneiden konttoreiden aukioloaikojen supistumisella. Kehitys on omiaan ruokkimaan itse itseään. Lisäksi pankkeja ajaa yhteen sääntely, joka on pankkien mukaan 20-kertaistunut kymmenessä vuodessa. On perusmaksutili-direktiiviä, talousrikosten torjuntaa ja läpinäkyvyyden vaatimuksia. Ohjaavista säädöksistä vaikuttavimpiin kuulunee niin sanottu Basel IV, joka rajoittaa pankkien sisäisten riskilaskentamallien käyttöä riskipainojen laskennassa. Toisin sanoen asiakaskohtaiselle harkinnalle jää tyypillisesti aikaisempaa vähemmän tilaa.

Jatkuvasti lisääntyvän sääntelyn kaikkiin vaatimuksiin vastamisella on hintansa. Pääomakulujen kasvun kattamiseksi pankkien on nostettava lainojen marginaaleja ja asiakasmaksuja. Paine hinnoittelun kiristämiseen on suhteellisesti sitä suurempi mitä pienempi pankki on, sillä suurilla pankeilla on vara hyödyntää tekoälyllä varustettua robotiikkaa prosessien automatisoinnissa. Robotti voi jopa myöntää lainaa.

Pankit perustelevat, että Savon Osuuspankki olisi vahvempana toimijana mukana kotimaisen ruuantuotannon murroksessa. Pankkien aktiiviselle ja myönteiselle otteelle onkin maaseudulla kova tilaus. Viestit maksuvalmiuskriisissä kippuroivilta maatiloilta ovat viime aikoina olleet kaikkea muuta kuin imartelevia pankeille.

OP Ryhmällä on vielä pitkä matka siihen jopa alle 20 pankin rakenteeseen, johon uusi pääjohtaja Timo Ritakallio viittasi yli kaksi vuotta sitten (Talouselämä 24.12.2019). Nyt julkistetun fuusion jälkeen Pohjois-Savoon jäisi yhä kahdeksan pienempää osuuspankkia ja Etelä-Savoonkin kolme. Viime vuoden lopussa OP Ryhmällä oli 121 jäsenosuuspankkia. Uusia fuusioita tulee varmasti.

Oikaisu 9.4.2022 kello 15.04: Pääkirjoituksessa 9.4. mainittiin, että yhdistyvillä osuuspankeilla olisi yhteensä 16 konttoria. Tieto oli runsaan viikon vanha, sillä Suur-Savon Osuuspankin konttoreista lakkasi 1.4. alkaen seitsemän konttoria: Haukivuoren, Heinäveden, Hirvensalmen, Juvan, Mäntyharjun, Puumalan ja Sulkavan konttoria.