Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uudistusta on seurattava ja arvioitava

Vuodenvaihteessa kahdenkymmenenkahden hyvinvointialueen aloittaessa tapahtuu historiallinen hallintouudistus ja liikkeenluovutus. Valtuutetut on valittu vaaleilla, hallitukset nimitetty ja ensimmäiset hyvinvointialuejohtajat valittu. Toimeenpanotyö etenee joka alueella.

Alueet hoitavat akuuttia toimenpanoa. Valtioneuvosto työstää tarvittavia, tämän hallituskauden tarkennuksia lainsäädäntöön ja tekee alueiden kannalta mielenkiintoisia viimeisiä, uusien tietojen pohjalta päivittyviä rahoituslaskelmia. Palvelutarpeen muutokset ja toteutunut kustannuskehitys muuttavat sekä jaettavaksi tulevaa eurosummaa että alueiden välisiä jakosuhteita.

Laskelmat julkistetaan huhtikuussa samaan aikaan lainsäädännön muutosesitys-kuulemisten kanssa. Vuoden 2023 faktat ovat siis kohta tiedossa hyvinvointialueilla ja luovuttavilla kunnilla. Samanaikaisesti hyvinvointialuelaskelmien kanssa julkistetaan kuntien rahoituslaskelmat ja veroprosenttimuutos.

Ei siis ole kyse vain hyvinvointialueista, vaan yhtä lailla uudistuvan kuntakentän muutoksesta.

Faktat ovat siis kohta tiedossa.

Tulevan hallituskauden tärkeä tehtävä on vahvistaa julkisen hallinnon kokonaisuuden toimivuus. Kuntalain ja hyvinvointialueiden hallintorakennetta ja rahoitusta koskevien lainsäädäntöjen tulee luoda sekä kestävä pohja tälle uudelle rinnakkain toimivalle rakenteelle että kannustaa jatkuvaan toiminnan kehittämiseen vaikuttavuuden, laadun ja tuottavuuden kehittämiseksi. Asukkaiden paras on keskiössä.

Olemme saaneet tietopohjaa vahvistavaa tutkimustietoa sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksista, ja niitä selittävistä tekijöistä, hyvinvointialueiden tulevaisuuden rahoitusmallin kehityksen turvaamiseksi. Tutkimus vahvistaa palvelutarpeen lisäksi myös olosuhdetekijöillä olevan merkitystä hyvinvointialueen rahoituksen määräytymisessä.

Yksi olosuhdetekijä on esimerkiksi yliopistosairaalat ja niiden vaikutus rahoitustarpeeseen. Tätä tietopohjaa käytetään tämän hallituskauden tarkistuksissa ja ennen kaikkea laajemmassa, tulevan hallituskauden rahoituslain muutostarkastelussa.

Nykyisen rahoitusmallin toimivuuden seuranta ja arviointi on tutkitun tiedon lisäksi tärkeä tietopohja muutospaineiden tarkastelussa.

Haastan alueita kokoamaan ja jakamaan kokemustietoa yhteisissä hallinto- ja talousverkostoissa.

Tutkimustieto täydennettynä kokemustiedolla antaa mahdollisuuden seuraavan hallituskauden rahoituslain muutostarpeiden aitoon arviointiin ja kehittämiseen.

Kirjoittaja on alivaltiosihteeri valtiovarainministeriössä.