Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Virus ei odota neljänsiä rokotteita

Olemme elänneet korona-aikaa yli kaksi vuotta. Viruksen hillitsemisessä turvauduttiin hyvin poikkeuksellisiin toimiin. Uusimaa suljettiin alkuvaiheessa omaan kuplaansa. Muualla maassa ravintolat ja koulut sulkeutuvat. Kasvomaskit ovat samalla tavalla yleisiksi kuin aasialaisturisteilla.

Suomalaisille tarjottiin uuden uhkan suojaksi rokotteita. Monet ottivat kaksi ensimmäistä pistosta jo vuoden 2020 aikana. Kolmatta annosta on jaettu viimeisten kuukausien aikana.

Hyvä näin. Rokotteet eivät anna immuniteettia koronalle, mutta ne suojaavat usein hengenvaaralliselta tautimuodolta.

Mutta sitten tulee se iso mutta. Vaikka rajoitustoimia on maailmanlaajuisesti Kiinaa lukuunottamatta voimallisesti vähennetty, korona ei ole hävinnyt minnekään. Päinvastoin. Se riehuu keskuudessamme. Sairastuneiden kokonaismäärää on mahdoton arvioida, koska suurin osa sairastaa kotioloissa kotitestien jälkeen. Tilanteesta kuitenkin kertoo, että sairaalahoitoa tarvitsevia koronapotilaita on paljon.

Terveysviranomaiset odottavat, että kahden edellisen vuoden tapaan tauti taittuu kausivaihtelun myötä kesän ajaksi. Toivottavasti, mutta saa nähdä. Sellainen muutos strategiassa on havaittavissa, että tehosterokotetta - siis neljättä - ei anneta entiseen tapaan. Suomalaisille jaettiin vuosi sitten rokotteita myös kesällä ja sen kynnyksellä.

Neljänsiä rokotteita suositellaan tällä hetkellä yli 80-vuotiaille, hoivakodeissa asuville iäkkäille henkilöille sekä voimakkaasti immuunimuutteisille. Hyvä näin. He ovat vaikealle koronalle altteimpia kansalaisia.

Koska rokotteita on saatavilla, miksi niitä ei uloteta nuorempiin ikäryhmiin? Annammeko viruksen jyllätä yhteiskunnassa oletuksella, että tauti antaa immuneettia ja odotamme, että lämpiävät kelit hoitavat homman?

Neljättä rokotetta on perusteltua tarjota 70 vuotta täyttäneille seniorikansalaisille olkoonkin, että heidän kuolleisuutensa koronaan on selvästi alhaisempaa kuin vanhemmilla ikäluokilla.

Samalla logiikalla voisi tehostaa sellaisten yli 60 vuotiaiden vastuskykyä, joilla on koronalle voimallisesti altistava sairaus. Kun perustelu oli käytössä aiemmilla rokotuskierroksilla, miksi se ei olisi sovellettavissa tällä kertaa? Heidän edellisistä rokotuksistaan on loppukeväällä puolisen vuotta. Korona voi johtaa myös pitkäaikaisiin, jopa pysyviin terveyshaittoihin.

Kokemuksista pitää ottaa oppia. Kun rokotteita oli pulaa, sairaanhoitopiirien välillä nähtiin arvotonta keskustelua, missä tarve on suurin. Kun rokotteita alkoi tulla, jonoissa odottaminen vaati pitkää pinnaa.