Masi Jeans on selviytymistarina

Keiteleellä 50 vuotta sitten farkkutuotannosta alkunsa saanut vaatebisnes lakkaa huhtikuun lopulla, kun Masi Jeans lopettaa myymälänsä toiminnan. Yritys ei tosin ole enää sama kuin syksyllä 1972 perustettu Blueman Oy, joka meni konkurssiin 1990 itäviennin romahduksen vuoksi. Keiteleläisen vaatetusliiketoiminnan taivalta voi pitää selviytymistarinana.

Vuonna 1994 yritys turvautui yrityssaneeraukseen. Vuonna 1996 yritys odotti markkinoiden piristymistä ja osti Tiklas-tuotemerkin konkurssipesästä ja kaupan kautta valmiit vientimarkkinat Ruotsiin ja Norjaan. Samalla farkkuvalmistajasta tuli myös vapaa-ajanasusteiden valmistaja. Vuonna 1999 yritys päätti perustaa uuden tuotantolinjan ja palkata lisää väkeä. Yritys oli pitkään Pohjoismaiden ainoa suuri farkkutehdas. Vuonna 2001 yritys osti konkurssiin menneeltä A. Fredrikson oy:n konkurssipesältä Fredrikson-tuotemerkin ja aloitti ylioppilaslakkien valmistuksen Jyväskylän Säynätsalossa.

Kotimaan tuotannon alasajo käynnistyi kesällä 2015 farkkutuotannon siirrolla Viroon. Nykyisin vain lakkituotanto on Viitasaarella, kaikki muu tuotanto on Virossa. Yritys työllistää Suomessa 35 ihmistä ja Virossa sata. Viimeisimmän kaupparekisteriin toimitetun tilinpäätöksen mukaan konsernin liikevaihto oli 2020 lähes 6,5 miljoonaa euroa ja liikevoitto noin 18 000 euroa. Luvut kielivät, että viimeisimmätkin muutokset ovat olleet välttämättömiä sen turvaamiseksi, että Masi Jeansin selviytymistarina jatkuu.