Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Outi Poikosen kolumni: Yle omi Helmarit kotipesäänsä, mutta naisten pelit väistelevät Sohvaperunoita

Viime viikolla oli paljon esillä, kuinka Suomen naisten jalkapallomaajoukkueella oli perjantaina edessään kevään tärkein ottelu. Helmareiden tulisi ehdottomasti voittaa MM-karsintapeli Slovakiaa vastaan, että suomalaisten haave maailmanmestaruuskisoista säilyisi vahvasti elossa.

Verovaroin toimintaansa rahoittava Yleisradio tuottaa urheilussa pääsääntöisesti erittäin laadukasta sisältöä, jota harva suomalainen liikkuvan median kilpailija pystyy oikeastaan edes haastamaan.

Helmikuussa 2021 Yle tiedotti, kuinka se jatkaa Helmareiden kotipesänä lähivuodet. Eli että jalkapallon naisten arvokisat ja Helmareiden karsintaottelut näkyvät sen kanavilla.

Ylen pomot rehvastelivat vuoden takaisessa tiedotteessa, kuinka "Helmarit ovat ilmiö, johon uskomme ja jonka tarinaa haluamme kertoa jatkossakin", "on hienoa, että pääsemme jatkamaan Helmarien matkassa hetkellä, jolloin kiinnostus ja myös yhteiskunnallinen merkittävyys ovat kasvussa".

Naisten palloilu voi väistellä tarvittaessa jälkilähetykseksi yön pikkutunneille.

Kauniista sanoista on vielä hurjasti matkaa todelliseen urheilun tasa-arvoon, vaikka juuri Ylen yksi tehtävistä on tukea yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa.

Urheilun osalta nämä loppupeleissä katteettomat korusanat tarkoittavat, että Suomen naisten jalkapallomaajoukkueen MM-karsintaottelun suora lähetys TV-kanavilla väistää tarvittaessa tärkeimpiä ohjelmia.

Perjantaina 8. huhtikuuta kello 21.30 Slovakia–Suomi -pelin käynnistyessä näkyi TV1:llä ajankohtaisohjelma Perjantai ja TV2:lla Sohvaperunat.

Ylen arvoissa Sohvaperunat on siis sellainen perjantai-illan instituutio, jota ei jätetä lähettämättä tai että se siirrettäisiin vaikka Areenan puolelle. Naisten palloilu sen sijaan voi väistellä sopiviin ohjelmarakoihin tai tarvittaessa jälkilähetykseksi yön pikkutunneille.

Toki olen sen verran tekniikkataitoinen, että pystyn heijastamaan Chromen kautta Areenan televisioruudulle, mutta Ylen päätös tv-ohjelmien marssijärjestyksestä on erittäin periaatteellinen ja kertoo paljon suomalaisen naispalloilun jamasta vuonna 2022.

Haluaisin nähdä sen hetken, että Yle alkaa siirtämään Huuhkajien pelejä televisiokanaviltaan suoratoistopalvelun puolelle, koska ohjelmiston vakiopaikalla on Pirjo.

Ensi kesänä EM-lopputurnauksessa pelaava Helmarit monella mittarilla suomalaisen naispalloilun kärkituote. Viisareina riittänevät tyttöfutaajien nousukiidossa oleva määrä ja ulkomailla ammatikseen pelaavien suomalaisnaisten kasvava joukko.

Kirjoittaja on urheilutoimittaja.