Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 22.4.2022 Olvin riski Valko-Venäjällä laukesi ja se tekee kipeää

Ensimmäinen osavuosikatsaus Venäjän hyökkäyksen jälkeen osoittaa, miten iisalmelaisen juomavalmistajan Olvi Oyj:n päätös vetäytyä Valko-Venäjältä ja lopettaa vienti Venäjälle on tehnyt ja tekee kipeää.

Itsevaltaisen presidentin Aljaksandr Lukashenkan johtaman Valko-Venäjän alisteisuus Venäjälle ja sen itsevaltaiselle presidentille Vladimir Putinille oli nähtävillä oleva riski Olvin liiketoiminnalle, mutta sen laukeamista vain harva osasi odottaa. Usko suurten markkinoiden mahdollisuuksiin oli voimakkaampi kuin pelko riskin laukeamisesta.

Vaikeassa tilanteessa saattaa olla hopeareunus.

Olville eettisesti ainoa oikea ratkaisu oli panna Lidskoe Pivo -panimo myyntiin. Aikaisemmin Olvi on kertonut investointeensa maahan noin 150 miljoonaa euroa. Myynti ei onnistu hetkessä ja siihen sisältyy epävarmuuksia, jotka johtuvat paitsi kansainvälisestä myös paikallisesta lainsäädännöstä sekä Valko-Venäjän mahdollisista vastasanktioista. Vetäytymisen suunnittelu ja toteutus maksavat myös. Paljonko investoidusta summasta on saatavissa takaisin, kuuluukin sarjaan hyvät kysymykset.

Viime vuonna Valko-Venäjän toimintojen osuus oli kolmannes myyntivolyymista, reilu viidennes liikevaihdosta ja lähes neljännes liikevoitosta. Menetys on suuri.

Ukrainan sota vaikuttaa panimokonsernin arkeen muutoinkin voimakkaasti. Esimerkiksi tölkkien ja lasipullojen saatavuus on vaikeutunut. On jopa mahdollista, että pakkausmateriaalien saatavuusongelmat pakottavat supistamaan tuotantoa. Raaka-aineiden hinnat ovat myös nousseet, etunenässä ohra ja sokeri. Energia on kallistunut. Öljyn kovasti kohonnut hinta kasvattaa kuljetuskustannuksia.

Kiinnostava yksityiskohta Olvin raportoinnissa on maininta Suomen liiketoimintojen liikevoiton laskemisesta enemmän kuin Itämeren alueella. Se johtuu "vähittäiskaupan keskusliikkeiden toimintamalleista" eli nähtävästi samoista toimitussopimuksiin liittyvistä jäykkyyksistä, joihin maidon- ja lihantuottajat ovat kiinnittäneet huomiota. Elintarviketeollisuus ei ole kyennyt siirtämään nopeasti nousseita kuluja hintoihin. Olvin lukujen valossa keskusliikkeiden toimintamalleissa on paljon korjaamista.

Olville vaikeassa tilanteessa saattaa olla hopeareunus, sillä pienehkön tanskalaispanimon Bryggeriet Vestfyenin osto viime vuonna ensinnäkin paikkaa menetyksiä, mutta ennen kaikkea avaa kokonaan uuden kasvun näkymää, joskin erittäin kilpailluilla Tanskan markkinoilla.