Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 23.4.2022 Sähköyhtiön voitto lämmittää asiakastakin

Viime vuonna marras-joulukuussa sähkön hinta nousi nopeasti ja rajusti, kun kysyntä kasvoi nopeasti koronapandemian seurauksena ja samanaikaisesti maakaasun saatavuus heikentyi, vesivarat olivat vähissä ja sähköä alkoi siirtyä pohjoismaisilta sähkömarkkinoilta Isoon-Britanniaan ja kaiken päälle myös päästöoikeuden hinta nousi.

Sähköä tuottaville yhtiöille hinnannousu teki hyvää. Kuopion Energian liikevoitto kasvoi lähes 60 prosenttia 30,7 miljoonaan euroon. Savon Voiman liikevoitto liki kaksinkertaistui nousten 97,9 prosenttia 48,1 miljoonaan euroon. Pohjois-Karjalan Sähköllä tulos parani suhteellisesti eniten, sillä liikevoitto kasvoi 147 prosenttia 18,8 miljoonaan euroon. Toisin sanoen kolmikko kokosi noin 514 miljoonan euron liikevaihdolla 97,6 miljoonaa euroa liikevoittoa.

Yritysten on tänä keväänä helppo miellyttää omistajakuntien edustajia.

Yritysten on tänä keväänä helppo miellyttää omistajakuntien edustajia. Pohjois-Karjalan Sähkö maksaa osinkoja melkein 4,6 miljoonaa euroa ja Savon Voima yli 14 miljoonaa euroa. Kuopion Energian tuloutus kaupungille puolestaan pysyttelee 9-10 miljoonan euron haarukassa, johon tuloutus on asettunut liiketoimintakaupan jälkeen. Yhtiö käyttäneekin kasvanutta voittoa puskureihin, joiden avulla se pehmentää polttoaineiden hintojen ja päästöoikeuden kallistumista. Myös voima ilmastoystävällisen tuotannon investointeihin kasvaa.

Sähkömarkkinoiden häviäjiin kuului viime vuonna liuta sähkönmyyntiyhtiöitä. Yksi karmeimmista tappioista näkyy Suur-Savon Sähkön tilinpäätöksessä. Yritys osti vuosi sitten aprillipäivänä 170 000 asiakkaan Loiste Sähkönmyynti Oy:n ja yhdisti sen omaan 140 000 asiakkaan sähkönmyyntiyhtiöönsä Lumme Energiaan. Kesken yhdistämisprojektin sähkön markkinahinnat yllättivät sähkönmyyntiyhtiön ja tappiota tuli 46 miljoonaa euroa. Koko konsernin liiketappioksi tuli 32,4 miljoonaa euroa. Tosin sen estämättä yhtiö jakaa omistajilleen yli 7,5 miljoonaa euroa osinkoa.

Viime vuosi oli energiamarkkinoilla poikkeuksellinen. Ukrainan sodan vuoksi poikkeuksellisia vuosia voi tulla vielä useita. Ilmastonmuutoksen vuoksi yritysten on investoitava uudistuvaan energiatuotantoon, mikä palvelee tavoitetta irrottautua samalla Venäjä-riippuvuudesta. Silloin on erityisen merkityksellistä, että energiayhtiöillä on vahva tase, tuotanto kunnossa ja kyky tehdä tulosta. Tappiollinen yritys ei kehitä mitään.