Pääkirjoitus 26.4.2022 Lapsiperheitä pitää suojata köyhyydeltä

Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö (Itla) on selvittänyt viiden asiantuntijan voimin, miten ruuan, asumisen ja liikkumisen kustannusten nousu vaikuttaa lapsiperheiden köyhyyteen. Johtopäätös on selvä ja synkkä. Köyhyyden kasvun pelkoon on syytä eritoten yksinhuoltajatalouksissa sekä monilapsisissa perheissä. Sellaista kehitystä vastaan on taisteltava, sillä köyhyys lisää kovin helposti haavoittuvuutta ja vähentää osallisuutta.

Selvityksen taustaoletuksia voi pitää turhankin maltillisina, sillä tutkijat olettivat perheiden liikkumiskulujen kasvavan kolme prosenttia ja ruokakulujen 10 prosenttia tulojen pysyessä ennallaan.

Onkin tärkeä huomata, miten hinnannousujen vaikutukset vaihtelevat alueellisesti. Suurissa kaupungeissa liikkumiskulujen kasvu voi jäädä vaatimattomaksi, mutta maaseudulla kulujen kasvu on toista luokkaa. Ruokakulut saattavat puolestaan nousta selvästi oletusta enemmän, jos Ukrainan sota jatkuu ja kylvötyöt maailman ruoka-aitassa kärsivät. Sähkö maksaa maalla tunnetusti enemmän korkeiden siirtohintojen vuoksi kuin kaupungeissa. Toisaalta maalla joillakin on mahdollisuus käyttää lämmitykseen oman metsän puita.

Lapsiperheköyhyys sopii kärkiteemaksi eduskuntavaalikamppailuun.

Tutkimuksesta kertoneessa uutisessa sanottiin, että jopa 13 000 lasta voi pudota köyhyyteen hintojen noustessa. Olisi parempi sanoa, että vähintään sen verran, sillä lapsiperheet, joissa on neljä lasta tai enemmän on niputettu tutkimuksessa yhteen ja juuri niissä on erityisen suuri vaara pudota köyhyyteen.

Tutkimus osoittaa, miten jo pienet arjen perusmenoerien hinnankorotukset iskevät kipeästi lapsiperheisiin. Havainnosta yllättynyt tutkimusprofessori Tiina Ristikari luonnehtikini lapsiperheiden selviämistä huteraksi.

Ristikarin esitys sosiaaliturvan indeksikorotuksista on paikallaan samoin kuin hänen ajatuksensa kohdennetusta, täydentävästä ja nopeasta tuesta sellaisille työssäkäyville köyhyyteen kesken vuotta putoaville perheille, jotka eivät ole tulojensa vuoksi oikeutettuja indeksisidonnaisiin etuuksiin.

Lapsiperheköyhyys sopii kärkiteemaksi eduskuntavaalikamppailuun, jota kaikkien puolueiden piiritoimistoissa viritellään kautta maan.

Itlan tutkimuksen soisi kuluvan päättäjien käsissä myös maakunnallisella tasolla samoin kuin kunnissa, missä jatkossakin tehdään hyvin paljon perheitä koskevia päätöksiä, jotka parantavat tai huonontavat lasten ja nuorten hyvinvointia.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut