Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nuorten toimituksen Hilda Simpasen kolumni | Kaunis minä – sinulle ja minulle, tänään ja huomenna

Sosiaalisen median pelipaikoista suosikkini on ehdottomasti Instagram. Se antaa uutta inspiraatiota ja ajattelemisen aihetta.

Avaan sovelluksen ensimmäisenä aamulla otettuani puhelimen käteeni. Katson tarinoita ja selailen satunnaisia postauksia tovin. Vastaan tulee päivityksiä muun muassa ruokatrendeistä ja muoti-ilmiöistä.

Yksi teema erottuu aamu toisensa jälkeen lukemattomien päivitysten joukosta – ulkonäkökeskeisyys.

Kenellekään tuskin tulee yllätyksenä nykypäivänä yhteiskunnassamme ja arjessamme vahvaa roolia ottavat ulkonäkökeskeisyys ja varsinkin nuorten kohtaamat ulkonäköpaineet. Nämä ongelmakohdat heijastuvat sosiaalisen mediaan, kuten kaikki muutkin arkielämämme ilmiöt. Harvoin mikään jää enää somen silmien ulottumattomiin.

Ulkonäkökeskeinen sisältö on muuttanut muotoaan hyvinkin lyhyen ajan sisällä. Vaikka tälläkin hetkellä edessäni oleva Instagramin näkymä on pullollaan kuvia kauniista ja virheettömistä naisista, joukosta erotan kuvia, joissa tunnelma on eri.

Lisääntymään päin ovat esimerkiksi vertailukuvat saman henkilön vartalosta eri asennoissa. Toisessa kuvassa oma vartalo on väännetty kiinteän kuvan antavaan sekä oikeita muotoja korostavaan asentoon, toisessa kuvassa asento on luonnollinen. Näiden postausten taustalla on tarve palautella ihmisten ajatuksia siihen, ettei kukaan näytä koko ajan siltä, mitä kuvat meille kertovat.

Kehityssuunta tällä saralla on positiivinen ja parhaimmillaan se voi tulevaisuudessa tukea nuoren itsetunnon kehittymistä ja luoda uskoa siihen, ettei tarvitse ehkä näyttääkään siltä somepostauksen mallilta ollakseen kaunis.

On silti pohdittava, miksi muiden ihmisten ulkonäkö saa itsessä aikaan niin monenlaisia tunteita ja pahimmillaan aiheuttaa epävarmuutta omasta ulkonäöstä.

Usein huomaan, että nuorilla ulkonäköpaineiden hetkellinen laukaisija voi liittyä keskeisesti johonkin ihan muuhun kuin omaan ulkonäköön.

Esimerkkinä kaikenlainen ulkonäön epäasiallinen kommentointi. Vaikka ulkonäön kommentoimisen kohde usein voi olla jokin somepostauksessa esiintyvä tai muu tilanteen ulkopuolinen henkilö, läsnäolijat eivät voi jättää kommenttia huomiotta. Kyseisen kaltaiset tilanteet ovat ulkonäköpaineiden aloittajia, kasvattajia ja ylläpitäjiä.

Elämme osana ulkonäköpaineita ruokkivaa kulttuuria, joka luo kansalaisille mielikuvan muotista, johon tulisi sopia väkisin. Aina löytyy jotain, miten olla vähän kauniimpi, komeampi, laihempi tai lihaksikkaampi. Lista on loputon. Jatkuvasti muuttuvat trendit tuovat muottiin asettumiselle lisähaasteen.

Kannan huolta riittämättömyyden tunteesta nuorten keskuudessa. Ulkonäön lisäksi on useita asioita, joissa voisi olla vähän parempi.

Näen meillä jo avaimet käsissämme ulkonäkökeskeisen ja paineita aiheuttavan kulttuurin hillitsemiseen ja vähitellen kukistamiseen. Täytyy ymmärtää huoli ja avata lukko oikein.

Rakennammehan yhdessä hyvinvoivaa tulevaisuutta, jossa jokaisella on mahdollisuus kokea itsensä arvokkaaksi, riittäväksi ja kauniiksi yksilöksi?

Kirjoittaja kuuluu Savon Sanomien nuorten toimitukseen.