Pääkirjoitus 1.5.2022 Viileä vappu toreilla, kuuma työmarkkinoilla

Yöllä on ollut pakkasta, eikä päivästäkään tule lämmin. Kevään juhlaksi tämänkertainen vappu on viileä, mikä taittanee terää karnevaalitunnelmalta ainakin ulkona, mutta ei toki estä iloitsemasta.

Sen sijaan työmarkkinoilla vappu on tänä vuonna erityisen kuuma. Kunta-alan lakko alkaa ylihuomenna kymmenessä kaupungissa, muun muassa Kuopiossa. Kouluja ja päiväkoteja menee kiinni. Hoitoalan ammattijärjestöt puolestaan valmistautuvat joukkoirtisanoutumisiin saadakseen vaatimuksiaan läpi työehtosopimusneuvotteluissa.

Pattitilanne ei voi jatkua loputtomiin.

Kansainvälinen työn päivä on perinteisesti koonnut kansalaisia ja poliitikkoja puhumaan työstä, työoloista ja taistelusta parempien olojen puolesta ja palkoistakin. Vapun historia ulottuu kauas. Sosiaalidemokraattiset puolueet 24 maasta, Toinen internationaali, sopivat vapun kansainväliseksi mielenosoituspäiväksi Pariisin kokouksessaan 133 vuotta sitten. Vaatimukset olivat tuolloin kovin toisenlaisia kuin nykyään. Työläiset olivat todella sorrettu kansanosa: työpäivät olivat pitkiä, palkat olemattomat ja kohtelu kovaa.

Vappua oli kuitenkin vietetty jo paljon aikaisemmin Yhdysvalloissa. Itse asiassa Toinen internationaali halusi vapun juhlinnalla muistaa Haymarketin marttyyreja, jotka olivat kuolleet Yhdysvalloissa anarkistien masinoimassa mielenosoituksessa 4. toukokuuta 1886 kolme päivää laajan yleislakon jälkeen. Vaatimuslistalla oli kahdeksan tunnin työpäivä.

Vapun historian valossa kunta-alan kriisi näyttää jotenkin kummalliselta. Ei ole työvoiman ylitarjontaa, joka mahdollistaisi kurjan kohtelun. Päinvastoin kunta-alan suurin ongelma on työvoimapula. Lisäksi kuntien ja kohta myös hyvinvointialueiden työvoiman saanti vaikeutuu jatkuvasti.

Työvoiman saamiseksi osa kunnista on turvautunut kikkoihin. On maksettu rekrytointilisiä tai parempaa palkkaa kuin naapuripitäjässä. Rahoja kikkoihin on haalittu tinkimällä muualta, esimerkiksi työntekijöiden määrästä. Työolot ovat heikentyneet. Hyvinvointialueilla kuntien käyttämistä kikoista tulee veronmaksajan näkökulmasta inhottavia ongelmia, jos vaikka palkkaharmonisaatio todella nostaa kaikkien samaa työtä tekevien palkat kerralla suurimman palkan tasolle.

Kunta-alan työntekijät tekevät tärkeää työtä, lakisääteisiäkin, joita ei mitenkään voi jättää tekemättä. Pattitilanne ei voi jatkua loputtomiin sairaaloissa tai kouluissa, eikä edes 112 päivää kuten UPM:n paperiliittolaisten työntekijöiden lakko. Miten sopu syntyy, on hyvä kysymys. Yksi vastaus on, että ehkä pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen avittamana.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut