Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 7.5.2022 Tahko pakottaa katsomaan omaan puseroon

Nyt kun naamiot on riisuttu ja vain sodan kylmät kasvot näkyvät, moni hyvänä pidetty asia onkin alkanut näyttää peräti irvokkaalta. Niin on käynyt esimerkiksi Kuopiossa Nilsiän Tahkovuoren venäläisinvestointien suhteen.

Venäläisten mittavia rakennusprojekteja on vuosikymmenten ajan ihastellen odotettu, seurattu – jatkuvasti lisää toivoen. Suita on tukkinut tehokas työnjohtaja, raha, joka on tuonut työtä ja toimeentuloa isolle joukolle Nilsiässä ja laajemmallakin alueella.

Investointeihin on liittynyt kovin paljon idän mystiikkaa tai paremminkin niin on sanottu, kun kummallista salailua on haluttu selittää pois. Ajoittain hankkeisiin on voinut liittyä pelkoakin, kun venäläiset ovat jopa uhkailleet, kun rakennusbyrokratia on viivästyttänyt suunnitelmien toteuttamista.

Tahkoa voi pitää näyteikkuna venäläisen nykyeliitin ajatteluun.

Joka tapauksessa nyt sodan riehuessa Ukrainassa on alettu enenevästi kiinnittää huomiota siihen, miten Tahkolla on aktiivisesti suljettu silmiä ja korvia operaatioilta, joissa rahaa on tullut ja mennyt hurjia summia. Ei todellakaan ole kyselty, pestäänkö tässä nyt tavallisilta venäläisiltä varastettua rahaa vai mistä nämä miljoonat eurot ovat alunperin peräisin.

Varastettuja ovat olleet kaikki, mitä luultavimmin, koska vaurastuminen omalla yrittämisellä on käytännössä mahdotonta, kuten Vaasan yliopiston liiketaloustieteen professori Timo Rothovius luonnehtii itänaapurin järjestelmää (Savon Sanomat 6.5.).

Uusin villitys näyttää olevan venäläisten veroparatiisiyhtiöiden kaupankäynti muun muassa Tahkolla. Omistusta on häivytetty veroparatiiseihin ja ketjutukset ovat tyypillisesti niin monimutkaisia, että todellisen omistajuuden selvittäminen on vaikeaa ellei mahdotonta.

Tahkoa voi pitää näyteikkuna venäläisen nykyeliitin ajatteluun, jossa valtiokapitalismiin kiedotaan myös kirkko hyvin tiiviisti. Tahko-Toursin tsasouna on seissyt Nilsiässä vuodesta 2014 lähtien. Sen rakennutti upporikas Konstantin Gološtšapov, Venäjän presidentin Vladimir Putinin entinen hieroja, jolla on läheiset suhteet paitsi Putiniin myös arkkipiispa Kirilliin.

Tahkon venäläisinvestoinnit pakottavat itse kutakin pohtimaan omaa rooliaan Venäjän nykyisen hirmuhallinnon mahdollistamisessa. Sen liukkaat lonkerot ovat moninaiset ja ne ulottuvat uskomattoman laajalle ja syvälle suomalaiseen yhteiskuntaan. Niitä on aika rohkaistua etsimään, katsomaan ja katkomaan, vaikka se kenties tekeekin kipeää.