Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sanni Hakkaraisen kolumni Ukraina voittanee Euroviisut sympatiaäänillä – harmi, koska maan edustusbiisi on aidosti hyvä

Ukraina voittaa vuoden 2022 Euroviisut. En ole ennustukseni kanssa yksin – kansainväliset vedonlyöntitilastot ovat tänä vuonna harvinaisen yhtenäisiä viisukevään kärkikipaleen suhteen.

Tai kärkikipaleen sijaan tänä vuonna tullee puhua kärkimaasta. Kertoimien mukaan Ukrainaa arvellaan kisan voittajaksi lähes 50 prosentin todennäköisyydellä. En usko hetkeäkään, että nämä harvinaiset lukemat selittyisivät Kalush Orchestran ylivoimaisella paremmuudella.

Älkää ymmärtäkö väärin. Räppiä ja folkia yhdistelevä Stefania on yksi tämän vuoden suosikkibiiseistäni. Ukraina tuo jotain tuoretta lavalle, jossa on nähty kaikki laulavista kalkkunoista voin kirnuamiseen. Kappale on maan kulttuuria kunnioittava korvamato, joka ei ole turvautunut ruotsalaiseen viisutehtaaseen tai päälleliimattuun maailman syleilyyn.

Tämä kaikki päti kuitenkin myös Ukrainan viimevuotiseen esitykseen. Se oli ehdoton suosikkini, mutta vedonlyöntitilastoissa hyvä kun kymmenen kärjessä. Sijoitus viidenneksi oli minulle ilahduttava yllätys.

Laulukilpailun sääntöjen mukaan politiikka on viisulavalla pannassa. Vuodesta toiseen se on kuitenkin kiemurrellut mukaan tavalla tai toisella.

Esimerkiksi Ukrainan tuorein viisuvoitto vuonna 2016 hankittiin kappaleella 1944, jonka osallistumisen Venäjä yritti estää sen sanoman vuoksi. Teksti keskittyi tataarien kohtaloihin Krimillä. Viime vuonna Valko-Venäjä päätettiin diskata kisasta liian poliittisen tekstin takia. Tänä vuonna Venäjä suljettiin ulos riennoista ymmärrettävästä syystä.

Kansan äänet eivät tunnu pohjautuvan läheskään aina lavalla nähtyyn ja kuultuun. Naapurirakkaus kukkii vuodesta toiseen niin Balkanilla kuin myös meillä Pohjoismaissa.

Tämä on hämmentänyt minua aina – suomalaisethan toivovat eniten omaa voittoaan ja heti sen jälkeen ruotsialaisten häviötä. Siitä huolimatta pisteitä sataa Ruotsille vuodesta toiseen. En millään usko, että tätä selittäisi vain pohjoisen kansojen yhtäläinen musiikkimaku.

Ukraina kerää tänä vuonna sympatiaääniä, se on varmaa. Maan edustajien kannalta sinänsä harmillista – jos Ukraina voittaa, kansa laittaa sen ulkomusiikillisten seikkojen piikkiin. Vaikka biisi on tosiasiassa jo itsessään oikein varteenotettava.

Mistä päästäänkin niihin muihin varteenotettaviin biiseihin. Niitä on, vaikka viisuhutun määrä on vakio.

Tavallisena vuonna saattaisin povata voittoa länsinaapuriimme. Edustuskappale on taattua Ruotsia, mutta tällä kertaa vähemmän harjoitellun tuntuisessa ja kliseisessä paketissa. En näe syytä, miksi Cornelia Jakobs ei olisi viiden kärjessä.

Myös isäntämaa Italia kuuluu tämän vuoden ennakkosuosikkeihin. Taitavaa herkistelyä ja kiinnostavahko sävellys. Tyypillinen kolmannen sijan kipale.

Tällä kertaa kärkikahinoista löytynee myös musta hevonen Iso-Britannia, joka on vuodesta toiseen hämmentänyt surkeudellaan. Tämänkertainen edustusbiisi Space Man tuo mieleen Elton Johnin muutenkin kuin teemansa vuoksi. Kelpo valinta.

Entäs Suomi? Torstain semifinaali on kahdesta se heikompi, eli The Rasmus voi hyvinkin päästä finaalilavalle asti. Siellä uhkana kuitenkin on, että täytämme häntäpäästä brittien jättämän paikan.

Kirjoittaja on teematuottaja