Presidentti Urho Kekkonen muurasi Kuopion Sorsasaloon perustetun Savon Sellun tehtaan peruskiven maaliskuussa 1967. Maanantaina Mondi Groupin toimitusjohtaja Andrew King valoi kartonkitehtaan laajennusosan peruskiven. Seremonioiden väliin jääneet 55 vuotta ovat komea luku pohjoissavolaista teollisuushistoriaa, jonka jatkoa jätti-investointi pohjustaa taas vuosikymmenten päähän.
Mondi Powerfluten nimellä nykyisin käyvän aallotuskartonkintehtaan 125 miljoonan euron laajennus on viime vuosien ylivoimaisesti suurimpia kaupallisia investointeja Savossa. Rahasumma kertoo kiistattomasti ylikansallisen Mondi Groupin sitoutumisesta Kuopioon. Se on monin tavoin hieno uutinen ajassa, jossa viestit vakaudesta ovat kultaa kalliimpia.
Viestit vakaudesta ovat kultaa kalliimpia.
Rakennusvaiheen työllistämispiikin jälkeen työvoiman tarve ei kasva, kun tehtaan toimintoja automatisoidaan ja muutenkin nykyaikaistetaan. Tuotantokapasiteetin merkittävä kasvu johtanee kuitenkin välillisesti positiiviseen työllisyyskehitykseen muun muassa puunhankinnassa ja logistiikassa koko Itä-Suomessa.
Powerfluten laajennus muistuttaa osaltaan, ettei Pohjois-Savossa ole tarpeen enää murehtia ympäristölupaan kaatuneen Finnpulpin sellutehdashankkeen perään. Finnpulpilla ja Mondilla oli yhteisiä suunnitelmia kemikaalikierrossa saatavasta synergiasta, mutta Mondi ei koskaan sitonut strategiaansa epävarmaan Finnpulpiin. King korostikin vierailulla, että laajennus oli jo näköpiirissä, kun yhtiö vuonna 2018 hankki tehtaan.
Toteutuva investointi on vankalla perustalla, sillä kehittyneiden metsäteollisuustuotteiden kysyntä maailmalla kasvaa. Muun muassa pakkausmuovin korvautuminen uusiutuvilla materiaaleilla perustelee kapasiteetin kasvattamista. Tehtaan modernisoinnin ansiosta Powerfluten valmistama aallotuskartonki on myös entistä laadukkaampaa. Samalla energia- ja materiaalitehokkuutta lisätään ja ympäristökuormitusta vähennetään.
Venäjän hyökkäys Ukrainaan asettaa haasteensa myös Powerflutelle ja sen emoyhtiölle. Savon Sellu perustettiin aikanaan hyödyntämään itäsuomalaisia puuvarantoja, ja tuotanto toimii yhä kotimaisen koivun varassa. Itärajan sulkeutuminen tuontipuulta lisää kuitenkin kilpailua raaka-aineesta.
Mondi Group kuuluu niihin suuryhtiöihin, jotka joutuvat jättämään toimintonsa Venäjän taakseen. Vetäytymispäätös on raskas mutta välttämätön. Itänaapurin alennustila toisaalta kirkastaa Suomea luotettavana investointiympäristönä. Tämän luottamuksen varassa Mondilla on lupa odottaa panostukseltaan myös kelpo tuottoa.