Pääkirjoitus 13.5.2022 Suomi liittyy lopullisesti osaksi länttä

J.V. Snellmanin ja suomalaisuuden päivä oli symbolisesti sovelias ajoitus presidentti Sauli Niinistön ja pääministeri Sanna Marinin (sd.) yhteiselle lausunnolle, joka sinetöi Suomen hakeutumisen Natoon. Päätös on Suomen sodanjälkeisen historian merkittävin.

Natoon kuuluminen on viimeinen askel Suomen liittymisessä lopullisesti läntisen arvoyhteisön yksiselitteiseksi jäseneksi. Samalla se lopettaa Suomen asemoitumisen idän ja lännen väliselle harmaalle vyöhykkeelle, jossa asemamme oli alati epämääräinen ja avoin monimielisille tulkinnoille.

Suomi kuuluu sille puolelle Euroopan maita, jotka nojaavat demokratiaan, vapauteen ja ihmisoikeuksiin, ei sille puolelle, joka halveksuu näitä arvoja.

Askelmerkit ovat selvät.

Presidentti ja pääministeri toivoivat, että viimeiset kansalliset askeleet tehdään lähipäivinä ripeästi. Askelmerkit ovatkin selvät. Odotuksena on, että tasavallan presidentti ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta esittävät jäsenyyden hakemista sunnuntaina. Näin eduskunta pääsisi päättämään hakemuksesta jo maanantaina. Tarvittaessa valtionjohdolla on valmius nopeuttaakin prosessia. On kuitenkin tärkeää, että asia etenee normaalissa demokraattisessa järjestyksessä maaliin, eikä jossittelulle jää sijaa.

Kuten Niinistö keskiviikkona totesi, viime kädessä Suomen Natoon hakeutumisen aiheutti Venäjä. Suomen ja Ruotsin jäsenyys tekisi Itämerestä Naton sisämeren ja vahvistaisi Putinin päätöksen hyökätä Ukrainaan historiallisen mittakaavan virhearvioksi.

Jäsenyys vaatii kaikkien jäsenmaiden ratifioinnin, mutta oletettavaa on, että Suomea ja Ruotsia tukevien suurten maiden painoarvo ohjaa liittoutumaa yksimielisyyteen. Niinistön ja Marinin lausunnosta alkoi harmaa aika, jolloin Venäjä pyrkii aiheuttamaan monenlaista harmia hakuprosessille. Suomi on kuitenkin saanut arvokkaita solidaarisuuden julistuksia USA:lta, Britannialta ja Pohjoismailta. Ei pidä takertua liikaa hakuvaiheen epävirallisten turvatakuiden muotoseikkoihin. Naton suurimpien sotilasmahtien tuenilmaukset muodostavat jo nyt pidäkkeen Venäjän vastatoimille.

Suomen poliittinen järjestelmä on osoittanut tänä keväänä toimivuutensa maailman myrskyissä. Niinistö ja Marin ovat luotsanneet kohti ratkaisua määrätietoisesti. Tukea Nato-mailta on varmistettu laaja-alaisesti. Perusteellinen julkinen keskustelu on käyty aivan erityisesti Naton vastustajien kutistuvaa joukkoa huomioiden.

Loppusuora on ollut ajoituksen taidetta. Jos ja kun Suomi ja Ruotsi jättävät Nato-hakemuksen likimain yhtä aikaa, ne voivat kohdata myös mahdolliset vastareaktiot yhteisessä rintamassa.