Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 14.5.2022 Kustannusten arviointiin on saatava rotia

Savilahden luolastoon rakennettavan liikunta- ja tapahtumakeskuksen kalleus on yllättänyt Kuopion päättäjät, vaikka ei pitäisi yllättää. Kaupungin investoinneissa on enemmän sääntö kuin poikkeus, että valtuuston päätöksen jälkeen kustannukset alkavat paisua. Esimerkkejä vuosien varrelta riittää: toriremontti, taidemuseon peruskorjaus ja lisäosa sekä muun muassa Kauppakadun pyöräilykatu.

Savilahden keskus on uusi luku murheelliseen listaan. Vuonna 2017 kaupunki varasi investointiin 21,5 miljoonaa euroa. Kustannusarvio on kasvanut pala palalta ja on tällä hetkellä 45,4 miljoonaa. Kuopion kaupunginvaltuusto päättää uudesta hankebudjetista maanantaina. Ryhmien näkemysten perusteella uusi hinta-arvio hyväksytään.

Kritiikki sentään on ankaraa. Vihreiden Marja Berg kuvasi toimintakulttuuria niin, että norsua syötetään pieninä palasina. Kielikuva on osuva. Kuopiossa vallitsevaa menettelyä voisi kuvata myös niin, että päättäjät kiedotaan vähitellen hämähäkinverkkoon, jossa he menettävät liikkumavaransa.

Päättäjät kiedotaan hämähäkinverkkoon.

Liikkeelle lähtenyttä rakentamista on miltei mahdotonta pysäyttää. Louhintaan ja ensi vaiheen rakentamiseen on jo uponnut noin 13 miljoonaa euroa. Lähialueen oppilaitosten liikuntatilat on mitoitettu luolaston valmistumisen mukaan. Lopulta keskuksen varaan on ripustettu koko Savilahti-hankkeen uskottavuus.

Sota Ukrainassa selittää viimeisintä noin kymmenen miljoonan euron lisäystä, joka on seurausta materiaalipulasta ja yleisestä hintojen noususta. Koko budjetin lähes tuplaantuminen ei kuitenkaan johdu olosuhteista. Hanketta on vieläpä karsittu alkuperäisestä 3 000 neliömetrillä ja näyttävää pääsisäänkäyntiä on maltillistettu. Valtuuston päätöksen pohjaksi esitetyissä laskelmissa on ollut jotain perustavanlaatuisesti pielessä.

Hankkeen asiantuntijat ovat ikään kuin vasta nyt havahtuneet tosiasiaan, että maan alle rakentaminen on vaikeaa. 14 000 neliön sisätilojen louhiminen kallion uumeniin on kalliimpaa kuin vastaavan tekeminen maan päälle. Kun väestönsuojan pitää toimia pallopelien ja tapahtumien areenana, tarvitaan korkeutta. Ilmanvaihto on oma tekninen haasteensa.

Valtuutetuilla olisi poliittisesti valta viheltää peli poikki, mutta käytännössä he ovat jälleen viranhaltijoiden vietävissä. Aloitetun rakentaminen valmiiksi on huonoista vaihtoehdoista paras.

Luottamushenkilöiden on tiukennettava otettaan verovarojen käytöstä. Investointien todennäköinen kallistuminen on huomioitava päätöksenteossa. Kaikkeen hienoon, mitä suunnittelijoiden pöydiltä tarjotaan, ei ole aina varaa.