Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 20.5.2022 FinVector näyttää tietä muille firmoille

Rakennuksen peruskiven muuraukseen liittyy aina suurta symboliikkaa, jota nähtiin jälleen Kuopiossa keskiviikkona, kun Kuopion kaupunginjohtaja Jarmo Pirhonen ja Ferring Pharmaceuticalsin hallituksen entinen puheenjohtaja Frederik Paulsen tarttuivat laastikauhaan. Peruskivi on rakennuksen tärkeä osa, koska siitä ja sen varaan paitsi rakennuksen myös tulevaisuuden rakentaminen perustuu.

Kuopion kaupungille Savilahti on todellinen kirjokansi, suomalaisesta mytologiasta tuttu rikkauksia jauhava sampo: siin' ois kyntö, siinä kylvö. Vaikuttaa, että kaupunki on oivaltanut samponsa arvon edellyttävän jatkuvaa työtä. Vuoden päästä syksyllä alkavaksi kaavailtu englanninkielinen opetus 1–9-luokkalaisille on tästä hyvä osoitus. Se tuo pitovoimaa, jota tarvitaan kymmeniä eri kansallisuuksia edustavien perheiden pitämiseksi Kuopiossa.

Vetovoima kasvaa jokaisesta kehityskelpoisesta ideasta.

FinVector saa Kuopion Savilahteen viruspohjaisten geeniterapialääkkeiden uuden tuotantoyksikön, josta voi tulla yksi alansa suurimista maailmassa. Nelikerroksisessa 2,4 hehtaarin tuotantoyksikössä yritys keskittyy ensisijaisesti virtsarakon syöpään tarkoitetun uuden viruspohjaisen geeniterapialääkkeen valmistukseen.

Investointi on mittava. FinVector on jo nyt suurimpia työllistäjiä Savilahdessa 290 työntekijällään ja uuden tehtaan myötä työpaikkojen määrä nousee 500 tuntumaan.

Toiveet ovat korkealla, koska investointi perustuu tukevasti tutkimustietoon. Tulevaisuus ei kuitenkaan rakennu itsestään, vaan se on tehtävä. Siinä mielessä FinVector on edelläkävijä ja tiennäyttäjä kaikille muille Savilahden alueen yrityksille. Kuopiossa on hyvä yrittää, ja epäilemättä juuri nyt Kuopio on parempi paikka kuin Yhdysvallat tai Israel, jotka kilpailivat hankkeesta aivan kalkkiviivoille saakka. Myös yrityksen kilpailijoiden keskuudessa seikka on taatusti pantu merkille.

Hyviä tulevaisuuden kasvuyritysaihioita syntyy jatkuvasti eri puolilla Savilahtea. Esimerkiksi Microkadulla 3AWater kehittää jäteveden raskasmetallipitoisuuksia mittaavaa laitettaan. RNatives puolestaan etsii käyttöömahdollisuuksia RNA-lääkkeille esimerkiksi sydän- ja verisuonitautien hoidossa. Afekta Technologies puolestaan tutkii kasvien tuottamia ja elimistön omia bioaktiivisia yhdisteitä metabolomiikalla.

Savilahden kokonaisuuden vetovoima kasvaa jokaisesta kehityskelpoisesta ideasta, koska ne ovat aitoja todisteita ja näyttöjä siitä, minkätasoista osaamista alueella on. Onnistumiset ruokkivat uusia onnistumisia.