Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 21.5.2022 Kuopion on viisasta irtautua Teboilista

Kuopion kaupunki teki virheen, kun se jatkoi 54-vuotiasta vuokrasopimusta Kelloniemessä Oy Teboil Ab:n kanssa. Virkamiesten ja poliittisten päätöksentekijöiden olisi pitänyt pysähtyä pohtimaan kokonaisuutta tarkemmin. Syitä pohdintaan oli tarjolla jo joulukuun kaupunkirakennelautakunnan kokouksessa.

Ensinnäkin venäläisen öljy-yhtiö Lukoilin omistaman yhtiön halu jatkaa vuokrasopimusta yllätti. Teboilin toiminta on ollut alueella keskeytyneenä vuodesta 2010 lähtien ja säiliöt alueella ovat tyhjiä. Vasta myöhemmin Teboil on paljastanut keskustelevansa alueen käytöstä eurooppalaisen biopolttoaineen tuottajan kanssa.

Teboililla ei ole tarkoituskaan kertoa, mikä yhtiö toimintaa suunnittelee.

Varastoinnin piti siis vaihtua tuotannolliseen toimintaan. Ilmeisesti kaupunkirakennelautakunnassa toive tehtaasta ja työpaikoista ohitti terveen harkinnan siitä, onko mitään järkeä sallia ja edes pohtia Kallaveden rannalle minkäänlaista polttoainetuotantoa.

Nyt vaikuttaa, että alueen edelleenvuokrausidean tultua tietoon sen paremmin virkamiehillä kuin poliitikoillakaan ei ole varmaa käsitystä, miten uskottava biopolttoaineen tuottaja latvialaisomisteinen yritys on. Teboililla ei ole tarkoituskaan kertoa julkisuuteen, mikä yhtiö toimintaa suunnittelee. Vain se kerrotaan, ettei yhtiöllä ”vielä tiettävästi ole toimintaa Suomessa”.

Vielä joulukuussa vuokrasopimuksen moniulotteisuus ei ollut nähtävillä, mutta viimeistään 24. helmikuuta tilanne muuttui, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Virkamieskäsityksen mukaan Kuopion kaupungilla ei olisi ollut laillista perustetta olla allekirjoittamatta jatkosopimusta, koska Teboiliin ei kohdistu suoria pakotteita. Näkemys on kiinnostava, sillä poliitikoillahan on valta asiassa. He voivat tehdä päätöksiä ja myös perua niitä.

Karttaa katsoen Kelloniemen kärjen sijainnin arkaluonteisuus on itsestäänselvä. Hyökkäyssotaan lähteneen valtion omistamaa yritystä ei pidä päästää suunnittelemaan mitään alueelle, joka on alle 10 kilometrin päässä Karjalan lennostosta, Kallaveden syväväylän äärellä sekä maantie- ja rautatieyhteyden päässä.

Mitään peruuttamatonta ei ole tapahtunut, sillä vuokrasopimuksen uusiminen ei velvoita Kuopion kaupunkia rakentamaan osayleiskaavaa tai asemakaavaa alueelle tai mahdollistamaan suunniteltua toimintaa. Kun lupaa tuskin annetaan missään oloissa, toimet vuokrasopimuksesta irtautumiseksi on viisasta aloittaa pikaisesti.