Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta 100 vuotta täyttävä KuPS ansaitsee arvoistaan johtamista

Kuopion Palloseura on maakuntamme lippulaivoja. KuPS täyttää ensi vuonna 100 vuotta. Keltamusta yhdistää yli sukupolvien. Lähihistoriaan kuuluu kilpailullinen aallonpohja, josta nouseminen ei olisi ollut mahdollista ilman seuran pääomistajaksi tulleen maakuntahenkisen Ari Lahden voimallista taloudellista tukea. Yhteisöön kuuluu laaja junioritoiminta.

KuPS:lla menee kentällä lujaa. Muiden toimintojen pitää olla sarjataulukon edellyttämällä tasolla.

Savon Sanomat julkaisi viikko sitten artikkelikokonaisuuden KuPS:n johtamiseen liittyvistä pulmista. Kritiikki kohdistui osakeyhtiön toimitusjohtajaan Jarmo Heiskaseen. Ari Lahden rahoittama yhtiö on miesten ja naisten edustusjoukkueiden sekä akatemiajoukkueen taustalla. KuPS ry:n vastuulla ovat juniorit.

Teimme artikkeleihin runsaasti taustatyötä. Haastattelimme yhdeksää KuPS:n toiminnassa mukana ollutta tai olevaa henkilöä. Suurin osa halusi esiintyä nimettömänä lähdesuojan piirissä. Hallussamme on myös kirjallista materiaalia.

Kiistäminen ei ole tie parempaan tulevaisuuteen.

Viesti oli hämmentävän yhdensuuntainen. Heiskasen toimintaan liittyy ongelmia, joita edellinen osakeyhtiön hallitus pyrki ratkaisemaan. Kun se ei siinä onnistunut ja Heiskanen säilytti Lahden luottamuksen, hallitus jätti syksyllä paikkansa.

Journalistin ohjeiden mukaan Savon Sanomat haastatteli myös Jarmo Heiskasta. Hän piti arvostelua mustamaalauksena ja pyrkimyksenä vaihtaa toimitusjohtaja. Heiskanen totesi, ettei hänellä esimerkiksi ole tai ole ollut ongelmia alkoholin kanssa. No, edellisen hallituksen puheenjohtaja Antti Haapakorva sanoo keskustelleensa Heiskasen kanssa alkoholin käytöstä. Tämän Heiskanen haastattelussamme siis kiisti.

Lahti kommentoi Savon Sanomien artikkelin jälkeen MTV:lle Haapakorvan kommentin suuntaisesti, että KuPS:ssa on puututtu aiemmin esiin tulleisiin epäkohtiin. Heiskasen kanssa on käyty painokkaita keskusteluja niin seuran edellisen kuin nykyisenkin hallituksen aikakaudella, Lahti totesi. Korkin pitäisi olla kiinni. Hyvä niin.

Oma lukunsa on oy:n ja ry:n suhde. Ry:n hallitus lähetti huhtikuun alussa osakeyhtiön hallitukselle kirjeen, jossa se arvioi Heiskasen toimintaa KuPS-yhteisön arvomaailman vastaiseksi. Kirjeen painoarvosta kertoo, että allekirjoittajiin kuuluvat KuPS:n kunniapuheenjohtaja, opetusneuvos Eija Vähälä ja Pohjois-Savon ely-keskuksen ylijohtaja Pasi Patrikainen. Osakeyhtiön ja pariatuhatta lisenssipelaajaa pyörittävän yhdistyksen pelipaidoissa on sama logo. Ikävä kyllä, näin vaikuttaa olevan vain peliasuissa.

Heiskanen tuli alkuviikosta ulos laajalla tiedotteellaan, jossa hän sanoo vain puuttuneensa yhdistyksessä havaitsemiinsa epäkohtiin. Hän ei muutoinkaan näe toiminnassaan moitittavaa. Sanatarkasti: haluan pyytää anteeksi kaikilta, joille olen mahdollisesti käytökselläni aiheuttanut mielipahaa.

Mahdollisesti! Vaikka edellinen ja nykyinen hallitus sekä pääomistaja on asioista Heiskasen kanssa keskustellut. Uhriutuminen ja kiistäminen ei ole tie parempaan tulevaisuuteen.

Mielenkiintoinen on myös muutama tunti artikkelimme julkaisun jälkeen KuPS Oy:n työntekijöiltä oli tullut kollektiivinen kannanotto, jossa he antavat tukensa Heiskaselle. Olisivatko jotkut Heiskasen alaiset aikuisten oikeasti voineet tehdä siitä irtiottoa?

Molemmat tiedotteet päättyvät, ettei asiaa enää kommentoida. Tiedotteet kertovat armottomasti seuran kivikautisesta viestintäkulttuurista.

Lopuksi. Savon Sanomien julkaisupäätös syntyi perusteellisen harkinnan jälkeen. Pari otetta Journalistin ohjeista: Journalisti on vastuussa ennen kaikkea lukijoilleen, kuulijoilleen ja katselijoilleen. Journalistilla on oikeus ja velvollisuus torjua painostus.

KuPSin kulisseissa kuohuu, keskiössä toimitusjohtaja Jarmo Heiskasen toiminta

KuPSin pääomistaja ja Palloliiton puheenjohtaja Lahti MTV:lle: ”Olemme käyneet painokkaita keskusteluja Heiskasen kanssa”