Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 25.5.2022 Ihomuutokset on syytä aina ottaa vakavasti

Melanoomakuolleisuus on Pohjois-Savossa Suomen suurinta melanooman ilmaantuvuuteen nähden ja aggressiivisten melanoomien osuus puolestaan korkea verrattuna muihin Pohjoismaihin.

Itä-Suomen yliopiston ja Kuopion yliopistollisen sairaalan tutkimuksessa kävi ilmi, että miehillä oli naisiin verrattuna yli kaksinkertainen riski saada melanooman etäpesäke (Savon Sanomat 24.5.).

Tutkimustulokset vihjaavat, että savolainen mies ei yhden luomen takia lääkäriin lähde. Ei vaikka luomen muoto olisi epäsäännöllinen ja väri outo tai muuttunut. Asenne on hengenvaarallinen. Melko oireettomana melanooma voi myös jäädä helposti huomaamatta, mikä lisää ihomuutosten säännöllisen tarkkailun tarvetta.

Rusketuksen ihanoinnista olisi terveellistä kaikkien aikuisten luopua.

Jokainen ihomuutos on syytä ottaa vakavasti, sillä jos melanooma etenee vaiheeseen, jossa se lähettää etäpesäkkeitä, henkiinjäämisen viisivuotisennuste osuu vaihteluvälille 27-99 prosenttia. Kuolemanvaarallisen taudin välttämiseksi rusketuksen ihanoinnista olisi terveellisintä kaikkien aikuisten luopua. Rusketus ei suojaa ihosyöviltä, vaikka se estääkin ihoa palamiselta. Olisi myös lopulta aika hyväksyä, että ihon palaminen auringossa on oikeasti vaarallista.

On loistavaa, että esimerkiksi Kuopion terveysasemilla järjestetään luomipäiviä muutaman viikon välein. Niitä kannattaa hyödyntää varsinkin sellaisten ihmisten, joilla on mitä tahansa melanoomalle altistavia riskitekijöitä. Professori Ilkka Harviman idea matalan kynnyksen walk-in-luomitarkastuksista on erinomainen.

Erityisesti lasten suojaaminen liialta auringolta on tarpeen. Professori Harviman kysymys päiväkotien pihojen puuttuvista varjopaikoista on oleellinen ja antaa päättäjille aiheen korjaaviin toimenpiteisiin.

Aina aurinkoa ei pääse pakoon varjoon, ja kovimmilla helteillä peittävään vaatetukseen turvautuminen voi olla tukalaa. Silloin ihoa on tärkeää suojata soluvaurioita aiheuttavalta ultraviolettisäteilyltä aurinkovoiteilla, toki muistaen, että suojakertoimien antama suoja on yksilöllinen. Aurinkovoiteiden teho voi perustua heijastuvuuteen tai siihen, että ne muuttavat uv-säteilyn lämpösäteilyksi.

Aivan pienimpien lasten vielä kehittymätöntä ihoa on tärkeää varjella auringonvalolta, sillä ihon palamiset erityisesti lapsuusiällä altistavat melanoomalle.