Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 28.5.2022 Erikoinen päätös valvoa pysäköintiä

Suonenjoen kaupunginvaltuusto päätti toukokuun alussa äänin 16–11 käynnistää kunnallisen pysäköinninvalvonnan. Päätös myös pannaan toimeen, jos Itä-Suomen aluehallintovirasto katsoo, että valvontaluvan myöntämiselle ei ole esteitä (Savon Sanomat 26.5.).

Päätöstä voi pitää vähintäänkin erikoisena jo Suonenjoen kunnan koon vuoksi. Tilastokeskuksen mukaan Suomen 309 kunnasta vain 42 harjoittaa pysäköinninvalvontaa, osa niistä tosin myös naapurikunnissaan. Suonenjoki on alle 6900 asukkaan kaupunkina kovin pieni ottaakseen harteilleen pysäköinninvalvonnan kulut.

Valvonta edellyttäisi kahden osa-aikaisen viran perustamista, pysäköinnintarkastajan ja pysäköinninvalvojan virat. Lain mukaan valvojan kelpoisuusvaatimus on oikeustieteen ylempi korkeakoulututkinto ja perehtyneisyys liikennekysymyksiin.

Pysäköintiongelmassa saattaa olla myös vähän mittakaavaharhaa.

Suonenjoella on arvioitu, että pysäköinninvalvonnasta aiheutuisi kuluja 10 000-20 000 euroa vuodessa, mikä olisi mahdollista yhdistämällä tarkastajan tehtävät johonkin kaupungin nykyisen työntekijän työhön. Valvojan sivutoimista tehtävää on kaavailtu Kuopion kaupungin lakimiehelle Mika Mäkäräiselle, joka on valmistellut asiaa Suonenjoen kaupungille.

Kuopiossa luulisi olevan aiheellista kysyä, onko Suonenjoen hanketta sopiva laisinkaan kuopiolaisen virkamiehen valmistella ja edistää, kun toinen vaihtoehto voisi olla Kuopion kanssa yhteinen pysäköinninvalvonta.

Pysäköinnin kipupiste Suonenjoen keskustassa vaikuttaa olevan tori, jonne asukkaat ajavat autolla asioidakseen muun muassa apteekissa tai kaupunginvirastossa. Ongelmaa kärjistävät vielä kivenlohkareet, joita torille on aseteltu autoilua estämään. Kaupungin motiivina luulisi päinvastoin olevan kuntalaisten asioinnin helpottaminen.

Pysäköintiongelmassa saattaa olla myös vähän mittakaavaharhaa. Suonenjokisten päätös hankkia pysäköinninvalvontaa hymyilyttänee jo Kuopiossa, mutta varsinaiseksi vitsiksi se kelpaa kaikille niille, jotka vähänkin tuntevat esimerkiksi eteläeurooppalaista pysäköintikulttuuria.

Itse pysäköinninvalvontaa suurempi kysymys taitaakin olla, mikä on varsinainen syy kaupunginvaltuuston päätökseen. Se on rahapulaksi nimitetty saamattomuus huolehtia toimivista liikennejärjestelyistä keskustassa. Yleissuunnitelma torin saneeraamiseksi on sentään ollut valmis kymmenisen vuotta.