Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 1.6.2022 Kuopion kukoistus on kovan työn tulos

Vielä parikymmentä vuotta sitten Kuopion ohi saattoi ajaa näkemättä kaupungista käytännössä yhtään mitään. Viitostien varret olivat kasvaneet näköesteeksi niin länteen kuin itään. Savilahden alueen nopean kasvun ansiosta pusikot ovat poistuneet. Kuopion mittakaavassa korkeat rakennukset julistavat ohikulkijoille, että tästä kaupungista kannattaisi kiinnostua, sillä täällä tapahtuu, täällä on töitä. Kuopion ilme on nuorekas ja rento.

Toki edelleen varsinainen ruutukaavakeskusta on pysytellyt jotakuinkin näkymättömissä moottoritietä kulkevilta, vaikka aseman seudun tornitalot ovatkin nousseet uusiksi maamerkeiksi, joidenkin mielestä jopa häiritsevällä tavalla.

Kaupunki ei kehity vain yhteen keskustaan panostamalla.

Erityisen nopeaa Kuopion kasvojen pesu on ollut viimeisen vuosikymmenen aikana, mikä näkyy muun muassa Googlen Street View-kaupunkinäkymäpalvelusta (Savon Sanomat 31.5.).

Kehitystä selittää Kuopion strateginen tavoite kasvaa. Kaupunki on panostanut julkiseen rakentamiseen valtavasti. Saaristokatu, kävelykeskusta alatoreineen, kaupunginteatterin, taidemuseon ja puistojen remontit sekä Kuntolaakso ovat maksaneet kaupungille yli 170 miljoonaa euroa. Savilahden luolaston liikunta- ja tapahtumakeskus nostaa näyttävien investointien summan reilusti yli 200 miljoonan euron. Panostukset näkyvät. Vuoden 2009 jälkeen kaupungin ja siihen liittyneiden kuntien yhteenlaskettu väkimäärä on kasvanut noin 10 000:lla.

Kuopion viimevuotinen muuttovoitto 1081 henkilöä oli suurin yli 70 vuoteen. Viime viikolla julkaistu selvitys kertoi, että kaupungin elinvoimaluku on noussut vuodessa 2,1 prosenttia. Luku suureni siksi, että lauantaina auki olevien liikkeiden määrä kasvoi ja tyhjien liiketilojen määrä pieneni.

Kuopiossa on oivallettu, että kaupunki ei kehity vain yhteen keskustaan panostamalla. Uusi kaupunkikehittämisen käsite on vartin keskusta, mikä tarkoittaa kävelymatkaa kotiovelta keskustan keskipisteeseen. Kuopio on tässä suhteessa edelläkävijä. Vartin keskustoja Kuopiossa on monta. Idea on lyhentää arkietäisyyksiä, parantaa joukkoliikennettä ja vahvistaa sähköavusteista mikroliikkumista.

Menestys tulee ennen työtä ainoastaan sanakirjassa. Kuopiossa se tiedetään. Vain siten valtakunnanosakeskuksen veto- ja pitovoimaisuus voivat säilyä. Juuri nyt kova työ kaupungin kasvun mahdollistamiseksi jatkuu näkyvimmin Savilahden liikennejärjestelytyömaalla.