Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Pohjois-Karjala on jo heittänyt haasteen eduskuntavaaleihin

Eduskuntavaaleihin on aikaa kymmenkunta kuukautta, ja ensimmäiset ehdokasasettelut on tehty. Savo-Karjalan vaalipiirissä kamppailua parlamenttipaikoista käydään poikkeuksellisen mielenkiintoisista lähtökohdista. Sen takaa osaltaan, että keskustan ääniharava Hannakaisa Heikkinen ja puhemiehenäkin vaikuttanut Anu Vehviläinen eivät asetu ehdolle.

Naapurimaakunnassa Pohjois-Karjalassa on jo alettu pullistella sillä, että se sai viime vaaleissa enemmän edustajia kuin saman vaalipiirin Pohjois-Savo. Faktahan se on. Nykyisessä eduskunnassa Pohjois-Karjalasta on kahdeksan parlamentaarikkoa, kun heitä Pohjois-Savosta on seitsemän. Näin, vaikka Pohjois-Savon asukasmäärä on suurempi ja Itä-Suomen keskus on Kuopio - ei Joensuu. Pohjois-Karjalasta on lisäksi istuva ministeri Krista Mikkonen (vihr.).

Maakuntalehti Karjalaisessa makustellaan yhä, kuinka yhtenäinen Pohjois-Karjala näytti suuremmalleen kaapin paikan. Sikäläisten vahva ajatus on, ettei kaappia ei siirretä minnekään. Näin, vaikka Savo-Karjalan vaalipiirin maakunnilla on runsaasti yhteisiä etuja ajettavana. Pohjois-Karjalassa lähdetään siitä, että ykkösprioriteetti on saada oma ehdokas läpi.

Kansanedustajat vakuuttelevat julkisesti, että ovat koko vaalipiirin asialla. Kun naapurimaakunnan pää-äänenkannattajakaan ei tue näkemystä vaan pitää sitä poliittisena jargonina, pohjoissavolaisten on aika herätä Ruususen unesta.

Outokummusta on saman verran kansanedustajia kuin Kuopiosta.

Kuten todettua tilanne vaikuttaa haasteellisimmilta keskustalla. Puolueessa mietitään kuumeisesti, mistä löytyy Heikkisen lähes 9000 äänen uusi osoite. Löytyykö vastaus ainakin osittain samasta kaupungista Kiuruvedeltä? Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Markku Siponen menestyi hienosti aluevaaleissa.

Pohjois-Savosta tarvitaisiin Siposen ohella muitakin vahvoja nimiä haastamaan edustajakaksikko Hanna Huttunen - Hannu Hoskonen. Mitä miettii Antti Kivelä? Tärppäisikö kolmannella kerralla? Kolmas olisi yritys myös Sallamaarit Markkaselle, joka edustaa Kuopion kaupunginhallituksen puheenjohtajan Aleksi Eskelisen kanssa hieman yli kolmekymppistä poliitikkosukupolvea.

Demareissa eniten kannatusta kerännyt joensuulainen Merja Mäkisalo-Ropponen jättää Arkadianmäen. Demaripiirin entinen toiminnanjohtaja Seppo Eskelinen lienee vahvoilla. Entä kaksikko Timo Suhonen ja konkariedustaja Tuula Väätäinen? Väätäinen jätti edelliskerralla maakunnan sisäisessä väännössä Suhosen rannalle vasta tarkituslaskennan jälkeen. Iisalmen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Kati Åhman tuo leveyttä puolueen rintamaan Pohjois-Savossa.

Ja sitten ne pienillä kertoimilla vaaleihin lähtevät pohjoissavolaiset.

Varman jatkokauden saa kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah. Pohjois-Karjalan kokoomusväki hakee kuumeisesti henkilöä, joka haastaisi Markku Eestilän ja Marko Kilven. Korkea on vuori kiivettäväksi. Kannatusalhossa olevissa vihreissä olisi uutinen, jos Savo-Karjalasta tuleva edustaja olisi jokin muu tai joitakin muita kuin ministeri Mikkonen. Se uutinen voisi olla kuopiolainen Kaisa Kantele.

Vasemmistoliiton paikka pysyy maakunnassa, mutta nimi saattaa vaihtua. Matti Semi ja kovassa nosteessa oleva Laura Meriluoto kamppailevat paikasta auringossa. Kovimman kannustushuipun ohittaneen kolmen paikan perussuomalaisten asetelma on mielenkiintoinen, kun istuva kansanedustaja Jussi Wihonen jäi Pohjois-Karjalan aluevaaleissa rannalle.

Summa summarum: Mahdollista, jopa todennäköistä on, että poliittiset voimasuhteet siirtyvät Ohtaansalmen sillan yli länteen. Paljon ratkaisee keskustan ja demarien ehdokasasettelu. Asian lopulta tietysti päättää äänestäjä.

Oikaisu 5.6. kello 19.03: Kolumnissa todettiin aiemmin virheellisesti, että Kuopiosta ja Outokummusta olisi saman verran kansanedustajia. Tosiasiassa Kuopiosta on kolme kansanedustajaa ja Outokummusta kaksi kansanedustajaa.