Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 3.6.2022 Neljäs rokote on tärkeä osa koronataistelua

Torstaina oli 90. koronainfo ja näillä näkymin se jäi myös viimeiseksi sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) yhteiseksi säännölliseksi tilannekatsaukseksi. Tiedotusratkaisu paljastaa, miten varianttien myötä heikentynyt korona on tullut osaksi suomalaisten arkea. Tauti on silti yhä vaarallinen lähinnä riskiryhmille, mutta myös rokottamattomille.

Uuden suosituksen mukaan kuntien olisi syytä ryhtyä tarjoamaan neljättä rokoteannosta kaikille yli 70-vuotiaille riskiryhmiin kuuluville. Riskiryhmään kuuluu, jos on vaikea sydän- tai keuhkosairaus, diabetes tai sairaalloista lihavuutta. Suositus laajentaa rokotettavien joukkoa noin 300 000 ihmisen verran. Torstaita ennen neljättä rokotetta suositeltiin 80 vuotta täyttäneille, vakavasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille sekä hoivakodeissa, kotihoidossa ja omaishoidossa oleville.

Suomi on selviytynyt koronaepidemiasta mitä mainioimmin.

Rokotesuosituksen rajaus osoittaa, että STM ja THL perustavat näkemyksensä rokotteiden suojavaikutusten seurantaan ja kokonaisvaltaiseen lääketieteelliseen arvioon. Tässä tapauksessa kyse on siis siitä, että rokotteiden jakelu selvästi laajemmalle joukolle saati kaikelle kansalle sitoisi odotettavissa olevaan hyötyyn nähden joutavan paljon hoitoalan henkilökuntaa.

Suomi on selviytynyt koronaepidemiasta mitä mainioimmin kansainvälisessä vertailussa, vaikka kuolemantapauksia onkin ollut tänä vuonna 2800 eli yli puolet koko epidemian aikana kuolleista 4500:sta. Hoitavien lääkäreiden mukaan varsinainen kuolemansyy on joka viidennen kuoleman kohdalla joku muu kuin korona.

Tärkeää on ollut, että terveydenhuoltojärjestelmä ei ole romahtanut, mikä selittyy pitkälle sillä, että tilannekuva on ollut hyvä ja viranomaisyhteistyö on toiminut. Osansa onnistumisen kunniasta ansaitsee valtakunnallinen tehohoidon koordinaatiokeskus, jota on johtanut KYS. On tärkeää myös tiedostaa, että kolmen rokoteannoksen tuoma suoja varjelee yhä varsin tehokkaasti koronan virusmuunnostenkin kohdalla vakavalta tautimuodolta.

On todennäköistä, että Suomenkin valtaa syksyllä jälleen uusi virusvariantti. Neljäskään rokote ei siltä säästä, vaan tauti tarttuu helposti. Siksi kasvomaskeja ei pidä unohtaa. Jos on itsellä oireita, maski päähän, jotta muut eivät sairastu. Tai jos kuuluu riskiryhmään, silloinkin on maskia viisasta pitää, ainakin siellä, missä ei voi välttää väkijoukkoja.