Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Savon Sanomien kesälehti on ilmestynyt!

Pääkirjoitus 4.6.2022 Kevätjuhlissa näkyy jälleen uuden alku

Tänään suuressa osassa oppilaitoksia on juhlallinen kevätlukukauden päättäjäispäivä. Pitkä aherrus on takana ja edessä on kesä. Suurimpia juhlia viettävät kaikki he, jotka ovat valmistuneet joko ammattiin tai ylioppilaaksi. Useimmat järjestävät juhlat, joihin tällä kertaa voi kokoontua isollakin joukolla, ilman koronaepidemiasta johtuvia rajoituksia.

Tänään onniteltavia ovat myös kaikki perusopetuksesta kesälomille kirmaavat. Kesällä on aika koota voimia uusiin ponnistuksiin ensi syksystä lähtien. Perusopetuksen päättäneillä oppivelvollisuus jatkuu syksyllä lukioissa, ammatillisessa koulutuksessa tai nivelvaiheen koulutuksessa.

Valmistujaisissa on hyvä hetki muistella, millaista oli päntätä uusia asioita etäopiskellen ja miten kävi yhteisöllisyydelle ja osallisuudelle, kun kulkutauti toi monenlaisia esteitä kokoontumisille maaliskuusta 2020 lähtien. Tuolloinhan Suomi siirtyi poikkeusoloihin valmiuslain nojalla annetulla soveltamisasetuksella. Pian oppilaitosten tilat suljettiin kaikkiaan pariksi kuukaudeksi.

Jos osaamispuutteita jäi, niitä ei ole myöhäistä korjata.

Monen opiskelusuunnitelmat muuttuivat. Lukioissa kursseja keskeytettiin ja siirrettiin. Ammatillisessa koulutuksessa henkilökohtaisia osaamisen kehittämissuunnitelmia muokattiin. Työpaikoilla toteutuva oppiminen vaikeutui tai keskeytyi. Näyttötyöt siirtyivät.

Tiedetään, että opintotulokset ovat heikentyneet sekä lukioissa että ammatillisissa oppilaitoksissa niin määrältään kuin laadultaan. Jotkut saattoivat jopa keskeyttää opintonsa jatkaakseen niitä myöhemmin. Osa luopui opinnoista tykkänään.

Etäopetuksen suurin vaikeus taisi olla siinä, että muutos oli niin äkkinäinen. Opiskelijoiden osaamista oli vaikea varmistaa, seurata ja arvioida. Ammatillisessa koulutuksessa kaikkea ei edes ollut mahdollista siirtää etäopiskeltavaksi koulutuksen luonteen vuoksi. Lukioissa vaikeinta oli toteuttaa taito- ja taideaineiden opetusta ja häiriöitä oli myös matematiikan, fysiikan ja kemian opetuksessa.

Joka tapauksessa tänä viikonloppuna kaikilla ammatillisista oppilaitoksista ja lukioista valmistuneilla on syytä iloon, sillä korona-ajan vaikeudet on ohitettu ja edessä on jälleen uuden alku. On tärkeää muistaa, että jos osaamispuutteita jäi, niitä ei ole myöhäistä korjata.

Valmistujaisjuhlat ovat vaikeimpia kaikille heille, jotka nyt epäonnistuivat, eivätkä valmistuneet. Ei elämä siihen romahda. Uusi yritys on aina mahdollinen.