Pääkirjoitus 13.6.2022 Tuomio liivijengeistä on tervetullut

Päijät-Hämeen käräjäoikeus julisti viime keskiviikkona Cannonball MC:n ja sen alakerhon Squad 32:n lakkautetuiksi. Yksimielisen tuomion perustelut ovat ilahduttavan selkeät. Ne linjaavat yksiselitteisesti, että järjestäytynyt rikollisuus ei kuulu yhdistymisvapauden piiriin. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Yhdistymisoikeuden rajojen piirtäminen vaatii tarkkaa harkintaa, sillä oikeudet perustaa yhdistys ilman lupaa, kuulua tai olla kuulumatta yhdistykseen ja osallistua yhdistyksen toimintaan nauttivat perustuslain suojaa. Siksi jo syyttäjien vaatimus lakkauttaa Cannonball MC ja Squad 32 oli vahva kannanotto.

Yhdistyksen tarkoitus ei saa olla lain tai hyvien tapojen vastainen.

Yhdistymisvapauksista puhuttaessa rajoitukset tulevat kovin harvoin esille. Rajoituksia kuitenkin on. Yhdistyksen tarkoitus ei saa olla lain tai hyvien tapojen vastainen. Toisaalta yhdistyslaki kieltää yhdistyksen, joka voidaan katsoa kokonaan tai osittain sotilaalliseen tapaan järjestetyksi esimerkiksi aseellisen varustautumisen vuoksi. Euroopan ihmisoikeussopimuksessakin katsotaan, että kokoontumis- ja yhdistymisvapautta on mahdollista rajoittaa, kun rajoituksista on päätetty laissa ja kun rajoitukset ovat välttämättömiä esimerkiksi rikollisuuden estämiseksi.

Cannonball MC on perustettu 1991 ja sillä on nykyään Suomessa kymmenen osastoa, joista yksi sijaitsee Kuopiossa. Jäseniä yhdistyksellä on noin 190. Se on väittänyt olevansa moottoripyöräkerho, mutta todellisuudessa se on liivijengi. Yhdistys keskittyy keskeisiltä osin rikolliseen toimintaan. Cannonball MC on oikeuskäytännössä jo vakiintuneesti katsottu vuosikausia järjestäytyneeksi rikollisryhmäksi. Määritelmä edellyttää käskyvaltasuhteiden olemassaoloa ja ne yhdistyksessä on. Asia on todettu 15 rikosasiassa. Ampuma-aserikoksista Cannonball MC:n ja Squad 32:n jäsenille on puolestaan langetettu tuomio ainakin 24 kertaa. Lisäksi aseita on löytynyt kerhotiloista.

Käräjäoikeus katsoo, että lakkauttamiensa rikollisryhmien toiminnassa on mukana myös työssä käyviä henkilöitä, joilla ei ole rikosrekisteriä ja osa toiminnasta on ollut lainmukaista kuten voimanosto ja kiihdytysajo. Olennainen osa toiminnasta on kuitenkin ollut rikollista.

Jatkon kannalta saattaisi olla paikallaan, että myös hovioikeus ja kenties myös korkein oikeus antaisivat asiasta päätöksen, joka sitten auttaisi torjumaan vastaavia rikoksia.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut