Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vieraana Nyt on oikein sopiva aika ryhtyä LUMItöihin

Näin heti juhannuksen jälkeen kirjoituksen otsikko ei tunnu kovin ajankohtaiselta, mutta kyseessä onkin uusi eurooppalainen LUMI supertietokone, joka vihittiin käyttöön pari viikkoa sitten.

Konetta pyörittää CSC – Tieteen tietotekniikan keskus OY Kajaanin datakeskuksessaan.

Kyseessä ei ole mikään ”perusläppäri”, vaan LUMIn teho vastaa noin kahden miljoonan normaalin tietokoneen laskentatehoa ja se on noin 40 kertaa tehokkaampi kuin aiemmin Suomessa käytössä olleet supertietokoneet.

LUMI on Euroopan nopein ja maailman kolmanneksi nopein tietokone.

Hintaa LUMIlla on 200 miljoonaa euroa ja kustannuksiin ovat osallistuneet Suomen valtion lisäksi joukko Euroopan maita ja EU.

Teholaskennalla voidaan edistää kestäviä ratkaisuja.

Laskentatehon kasvu mahdollistaa koko ajan kasvavan tietomäärän eli datan tehokkaan hyödyntämisen tutkimuksessa ja erilaisten laskennallisten mallien rakentamisen monimutkaisten ilmiöiden kuvaamiseen ja ennustamiseen. Tästä on tavattomasti hyötyä vaikkapa ilmaston muutoksen ja lääketieteen tutkimuksessa.

Mutta hyöty ei rajoitu vain näille aloilla, vaan sitä on luvassa kaikilla tieteenaloilla. Myös yhteiskuntatieteissä ja humanistisilla aloilla tutkimus pohjaa yhä enemmän suurten tietoaineistojen hyödyntämiseen. Esimerkeiksi sopivat kielitieteet, kulttuurien ja taiteen tutkimus ja myös erilaiset turvallisuuteen liittyvät ilmiöt. Parhaimmillaan datan hyödyntäminen yhteiskunnassa vahvistaa luottamusta ja demokratiaa.

Superkoneesta on myös suurta hyötyä yrityksille niiden tuotekehitystyössä ja samalla LUMI antaa mahdollisuuden aiempaa vahvemmalle yhteistyölle tutkimusorganisaatioiden ja yritysten kesken.

Meidän onkin syytä hyödyntää tämä kilpailuetu luomalla julkisten ja yksityisten toimijoiden kansallisia ja kansainvälisiä verkostoja, joissa LUMI-koneen suomat mahdollisuudet voidaan täysimääräisesti hyödyntää.

Hienoa LUMIssa on myös sen ekologisuus. Sen lisäksi, että teholaskennalla voidaan edistää kestäviä ratkaisuja niin tieteessä kuin bisneksessäkin, itse LUMI on hyvin vihreä. Se on sijoitettu UPM:n entiseen paperikonesaliin, saa sähkönsä vesivoimasta ja sen tuottamalla hukkalämmöllä lämmitetään 20 prosenttia Kajaanin asutuksesta. Todellista vihreää siirtymää!

Suurteholaskenta on osa digitalisaatiota, joka yhdessä tekoälyn ja kvanttitietokoneiden kanssa antaa ihmiskunnalle mahdollisuuksia ratkaista meitä uhkaavia viheliäisiä ongelmia.

Tämä kaikki vaatii kuitenkin isoja, jatkuvia investointeja, jotka kuitenkin varmuudella maksavat itsensä takaisin. Myös osaavan työvoiman saanti data- ja laskenta-aloilla on turvattava riittävällä panostuksella alan korkeakoulutukseen.

Suomen tuleekin laatia suurteholaskennan strategian jatkeeksi tutkimus- ja kehittämistoiminnan digitalisaatiostrategia, joka sisältää investointisuunnitelmat pitkälle tulevaisuuteen.

Tämän tulisi olla osa jo seuraavaa hallitusohjelmaa, koska siten voidaan turvata maamme asema digitalisaation ja vihreän siirtymän eturintamassa.

Kirjoittaja on Itä-Suomen yliopiston rehtori.