Pääkirjoitus 23.6.2022 KPY hakeutuu unilukkarin rooliin

Osuuskunta KPY:n viimeisimmät vähemmistöomistusostokset osoittavat, millaista roolia yritys hakee sijoitustoiminnallaan. Epäilemättä tavoitteena on löytää hyvin tuottavia sijoituskohteita, mutta sen lisäksi KPY:llä näyttää olevan halukkuutta toimia unilukkarin tavoin, herätellen ja havahduttaen yrityksiä tavoittelemaan entistä enemmän kasvua. Päävastuu yrityksen vetämisestä pysyy omistajien enemmistöllä.

Kokonaisarvoltaan 11,2 miljoonan euron osakevaihto ja osakeosto tekevät monialakonserni KPY:stä yhden suurimmista omistajista porilaisessa Enersense Internationalissa. Omistus on yli kahdeksan prosenttia. Sijoitus liittää KPY:n omistaman Voimatelin osaksi Enersenseä, jos vielä kilpailuviranomainen hyväksyy kaupat.

KPY:n toiminnassa alkaa olla myös entisajan patruunameininkiä.

Keskiviikkona tuli ilmi, että KPY:stä tulee 10 miljoonan euron osakesijoituksella leppävirtalaisen Gebwell Oy:n vähemmistöomistaja. Yhden kolmanneksen 15 miljoonan osakeannista ostaa puolestaan elämänturvayhtiö LähiTapiola. Ne saavat yhteensä 34 prosentin omistusosuuden Gebwellistä. Oletettavasti Gebwellin ympärillä on ollut muitakin kiinnostuneita pääomasijoittajia ja mahdollisesti myös kilpailevia yrityksiä. KPY:n vahvuus sijoittamisessa on arvopohjaisuus ja maakunnallisuus.

Unilukkariuden lisäksi KPY:n toiminnassa alkaa olla myös entisajan patruunameininkiä, sillä huhtikuinen sijoitus kuopiolaiseen Osuma Henkilöstöpalvelut Oy:ön lienee perua ideasta ja halusta tarjota työllistymismahdollisuuksia Kuopioon opiskelemaan tulleille nuorille. Siinä mielessä sijoituksen voi katsoa tukevan KPY:n Novapolis-strategiaa.

Vuoteen 2027 mennessä KPY tavoittelee sijoituksia kaikkiaan 15 yritykseen niin, että sijoitusten yhteisarvo on sata miljoonaa euroa. Luvut osoittavat, että tavoitteeseen on vielä monen myönteisen uutisen verran matkaa. Luultavasti tavoite toteutuu helposti, sillä toimalarajoitetta sijoituksilla ei ole, eikä strategia perustuu myöskään mihinkään maantieteellisesti tarkkarajaiseen alueeseen.

KPY:n sijoituskohteiden haravointi on tuottanut hätkähdyttävää tutkimustietoakin. Pienistä ja keskisuurista yrityksistä 48 prosenttia tavoittelee alle 10 prosentin kasvua tulevien kolmen vuoden aikana, paljastui toukokuisesta kyselytutkimuksesta. Innovaatioista on pula ja uusien tuotteiden ja palvelujen varaan kasvuaan rakentaa vain kymmenen prosenttia yrityksistä. Unilukkarilla on runsaasti tehtävää.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut