Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 4.7.2020 Terveellinen elämä on aina kokonaisuus

Viime viikolla järjestetty 23. liikuntalääketieteen Puijo Symposium keräsi Kuopioon jälleen alan huippututkijoita, kirkkaimpana tähtenä Harvardin yliopiston professori ja bestseller-tietokirjailija Daniel E. Lieberman. Ihmiskunnan varhaisimpiin kehitysvaiheisiin perehtyneellä evoluutiobiologilla oli tarjota lohdun sanoja mukavuudenhaluiselle nykyihmiselle.

Liikunnan välttely on Liebermanin mukaan luonnollista, sillä energian säästäminen iskostui perimäämme jo kymmenien tuhansien vuosien metsästäjä-keräilijävaiheessa. Näin ollen ihmisten syyllistäminen laiskottelusta ei johda toivottuihin tuloksiin.

Kysymykseen, miten ihmiset saataisiin liikkumaan enemmän, Liebermanilla ei ollut tarjota tyydyttävää vastausta. Esimerkiksi hänen ehdotuksessaan hissien ja liukuportaiden poistamisesta ei ole laajassa mitassa järkeä, sillä liikuntarajoitteisten oikeudet on joka tapauksessa otettava vakavasti yhdyskuntasuunnittelussa.

Aina joku loukkaantuu.

Liebermanin ristiriitaiset lausunnot koulumaisesta liikuntaan pakottamisesta ja samanaikaisesta hauskuuden säilyttämisestä kuvaavat toisaalta hyvin moninaisia haasteita, joita liikunta- ja terveystieteilijät kohtaavat valistustyössään. Kansaa pitäisi kaikin keinoin kannustaa elämään terveellisesti, mutta yhtään ei saisi syyllistää. Yhtälö on käytännössä mahdoton, sillä aina joku loukkaantuu, kun asiantuntijat antavat ohjeita.

Esimerkiksi viime vuosien kehopositiivisuus-liike on monella tapaa tervetullut suuntaus, jonka mukaan jokainen saa olla rauhassa omassa kehossaan. Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm kuitenkin muistutti, että ongelmia seuraa, jos ihminen ei lainkaan huolestu vakavastakaan ylipainosta.

Fogelholm näkee riskejä myös suosiotaan kasvattaneessa "lihava mutta hyvässä kunnossa" -ajattelussa. Ylipainoisenakin kannattaa tietenkin olla mieluummin hyvä- kuin huonokuntoinen, ja jo pelkkä toimintakyvyn parantaminen on monelle hyvä lähtötavoite. Lihavuus altistaa kuitenkin muun muassa kakkostyypin diabetekselle, vaikka ihminen liikkuisikin.

Erilaiset liikunnan, ruokavalioiden ja laajemmin elämäntapojen muoti-ilmiöt ovat usein ongelmallisia siksi, että niissä näkökulma kaventuu liiaksi. Terveelliseen elämään ei koskaan ole yhtä oikotietä, joka sallisi hälläväliä-meiningin kaikessa muussa.

Fogelholm luonnehti viisaasti, että hyvä terveys muodostuu kokonaisuudesta. Siihen kuuluvat muun muassa ruokailutottumukset, liikunta ja hyvä uni. Mitä useammasta osa-alueesta huolehtii hyvin, sen parempi. Yhden hoidolla ei kuitenkaan voida korvata toisen hoitamattomuutta.