Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 2.7.2022 Vähemmistöjen oikeuksissa riittää yhä töitä

Torstaina Kuopiossa Pride-kulkueeseen osallistuneille tapahtuma edusti tasa-arvoa, jakamatonta ihmisarvoa ja oikeutta olla oma itsensä (Savon Sanomat 1.7.). Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaisuutta juhlistavat Pride-marssit ovat vakiintuneet kesään eri puolella Suomea. Kuopiossa kerta oli ensimmäinen sitten koronavuoden 2020, ja kulkue olisi nytkin voinut jäädä toteutumatta ilman puoluepoliittista aktiivisuutta. SDP:n, vasemmistoliiton, keskustan, kokoomuksen ja vihreiden nuorisojärjestöt tulivat järjestelyissä Pohjois-Savon Setan avuksi. Listasta voi päätellä sen, mitkä puolueet vastustavat ajettavaa asiaa.

Kuopion marssi ajoittui sopivasti valtakunnalliselle Pride-viikolle, jonka päätapahtuma on tänään Helsingissä. Kumppanit Martoista evankelisluterilaiseen kirkkoon kertovat liikkeen valtavirtaistumisesta. Sateenkaaren värejä esitellään eri tahoilla niin innokkaasti, että yrityksiä ja yhteisöjä on syytetty "pinkkipesusta", jos eleisiin ei liity todellisia tasa-arvotekoja.

Viha ruokkii aina vihaa.

Työtä seksuaalisen ja sukupuolisen tasa-arvon puolesta riittää. Maailma ei ole tullut valmiiksi, vaan päinvastoin jopa aiempia saavutuksia saatetaan kyseenalaistaa. Kuopiossa Pride-kulkue sai edetä iloisissa tunnelmissa ja rauhassa ilman ainakaan poliisin tietoon tulleita häiriöitä. Tuoreessa muistissa oli kuitenkin Oslossa tapahtunut joukkoampuminen, jossa ääri-islamisti surmasi kaksi ja haavoitti useita homobaarin lähellä. Juuri islamistinen terrorismi muodostaa vähemmistöille vakavan väkivallan uhan, mutta myöskään äärioikeistolaisesti motivoitunutta väkivaltaa ei voida sivuuttaa.

Setan pääsihteerin Kerttu Tarjamon mukaan heidän työtään sabotoivat myös fundamentalistiseen kristinuskoon pohjaavat liikkeet, jotka kietoutuvat poliittisiin puolueisiin (Savon Sanomat 29.6.).

Tarjamon mukaan on väärinkäsitys luulla, ettei kukaan saisi heidän mielestään olla mies tai nainen. Seta ajaa esimerkiksi translain uudistuksessa sitä, että ihmiset saavat itse kertoa, keitä he ovat. Asiasta odotetaan hallituksen esitystä elokuussa. Alaikäiset ollaan kuitenkin rajaamassa ulos lain mahdollistamien toimien piiristä. On vaikeaa kuvitella myöskään enemmistöhallituksen kokoonpanoa, joka joskus lähitulevaisuudessakaan tämän rajauksen poistaisi.

Demokratiassa niin liberaaleilla kuin konservatiiveilla on oikeus ajaa arvojensa mukaista yhteiskuntaa rauhanomaisin keinoin. On kuitenkin ymmärrettävä puolin ja toisin myös puheiden sävyn merkitys. Viha ruokkii aina vihaa. Pienestä ilkeydestä voi kasvaa suurta. Vihapuheen kitkeminen julkisesta keskustelusta on oikea tavoite, vaikka sen tarkkarajainen määrittely onkin lain tasolla hankalaa.