Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 8.7.2022 Vallaton käytös vei vallan Johnsonilta

Britannian pääministerin Boris Johnsonin eroilmoitukseen torstaina johtanut kujanjuoksu ei päättynyt yhteen ratkaisevaan virheeseen vaan monien pienten skandaalien kasautumiseen. Viimeisin kohu syntyi, kun julkisuuteen vuoti tietoja, joiden mukaan Johnson oli tietoinen konservatiivien puoluekurista vastanneen ryhmäjohtajan Chris Pincherin ahdistelusyytöksistä jo tämän nimityshetkellä. Mielikuvaa ei parantanut sutkauttelu Pincherin (suom. "Nipistelijä") nimestä.

Tapaus kuvastaa sekä Johnsonin tapaa luikerrella vastuusta että tämän velikultamaista mutta huonosti ajoitettua huumoria. Toistuva vilunkipeli ja tyylirikot olivat lopulta liikaa uskollisimmillekin puoluetovereille. Johnsonilta katosi kabinetti alta, kun ministeri toisensa jälkeen ilmoitti viime päivinä jättävänsä hallituksen.

Jo kesäkuussa Johnsonin asema oli vaakalaudalla, kun puolueessa äänestettiin hänen luottamuksestaan. Kansa sydämistyi, kun Johnson jäi kiinni koronasulkujen aikaan järjestämistään yksityisjuhlista ja päälle päätteeksi rikkeen kiistämisestä. Johnson säilytti asemansa täpärästi, ja hetken näytti siltä, että puolueen sisäiset säännöt takaisivat hänelle jatkon vähintään vuodeksi. Lopulta kävi kuitenkin kuten politiikassa usein käy. Uskottavuuden mukana meni kaikki.

Kabinetti katosi alta.

Johnson ilmoitti eroavansa heti puoluejohtajan tehtävästä mutta jatkavansa pääministerinä seuraajan valintaan asti. Selvää ykkösehdokasta toimeen ei ole.

Vaikka pöytä puhdistuu Johnsonin persoonaan liittyvistä ongelmista, tuleva pääministeri perii tukun hankalia poliittisia haasteita. Kimurantein niistä on brexit-sopimuksen kirjaus Pohjois-Irlannista. Johnson ajoi ristiriitaisesti yhtä aikaa kova brexitiä ja pehmeää tullirajaa Irlannin saarelle. Mahdoton yhtälö on johtanut jatkuviin paineisiin tulkita Pohjois-Irlannin asemaa uudelleen.

Konservatiivipuolueen johtoasemaa horjuttaa vakavasti kansalaisten elintasoa runteleva inflaatio, joka on seurausta myös aivan itse aiheutetun brexitin kerrannaisvaikutuksista.

Kupruistaan huolimatta Johnson jätti myös pysyvän jäljen. Juuri hänen johdollaan neuvoteltiin lopullinen brexit-paketti, jonka nojalla Britannia erosi virallisesti EU:sta tammikuussa 2020.

Johnsoniin henkilöityi Britannian tinkimätön aseellinen ja moraalinen tuki hyökkäyksen kohteeksi joutuneelle Ukrainalle, kun Saksa ja Ranska vielä epäröivät. Suomen Nato-tiellä Johnson kuului tärkeimpiin kumppaneihin. Hänen vierailunsa Suomessa toukokuussa ja kahdenvälisen avunantosopimuksen allekirjoittaminen jää maamme poliittiseen historiaan.