Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 13.7.2022 Ravitsemuksen tasa-arvo heikkenee

Uutissuomalaisen tuoreen USU-gallupin mukaan niukka enemmistö suomalaisista on muuttanut ostokäyttäytymistään ruuan hinnan nousun takia. Kyselyn tulos vastaa päivittäistavarakaupan lukuja, joiden mukaan euromääräinen myynti on kasvanut selvästi hinnannousua vähemmän. Juuri tällainen sopeuttaminen on odotettavaa elintarvikkeissa, joiden hankkimista ihmiset eivät voi juuri määrällisesti vähentää.

Yhtä odotettua mutta huolestuttavaa on, että ruuassa säästäminen on suoraan yhteydessä talouden bruttotuloihin. Erityisesti pienituloisimmat ovat alkaneet ostaa entistä halvempia tuotteita. Pieni- ja keskituloiset myös metsästävät tarjouksia yhä ahkerammin.

Aina on vaihtoehtoja.

Toisaalta kallistuminen ei pakota suurituloisia muutoksiin, vaikka toki heidänkin joukossaan on hintatietoisia kuluttajia. Väliin jää laaja keskituloisten joukko, jolla on enemmän tai vähemmän puskuria taloudenpidossaan. Pellervon Taloustutkimuksen (PTT) vanhempi maatalousekonomisti Päivi Kujala arvioikin STT:lle, että keskituloiset voivat tarkastella kulutustaan laajasti ja karsia esimerkiksi vaatteista ja sisustuksesta ennen ruokakoria.

Kujala arvioi optimistisesti, että hintakehitys tuskin kaventaa suomalaisten ruokavaliota, sillä tarkoilla valinnoilla voidaan löytää erihintaisia ja myös terveellisiä tuotteita. Päinvastaisella linjalla on Uutissuomalaisen haastattelema kulutustutkija Terhi-Anna Wilska, jonka mukaan jo 1990-lamassa ihmiset alkoivat ostaa halvempaa ja epäterveellisempää ruokaa.

Sekä Kujala että Wilska ovat omilla tavoillaan oikeassa, vaikka näkökulma eroaa. On yhä mahdollista syödä yhtä aikaa edullisesti ja terveellisesti, mutta se vaatii aiempaa enemmän vaivaa. Erot kotitalouksien liikkumavarassa johtavat kuitenkin todennäköisesti entistä rajumpaan ravitsemuksen eriytymiseen eri tulotasoilla.

Esimerkki valitettavasta kehityksestä on terveelliseksi tiedettyjen mutta kallistuneiden lohen ja kirjolohen myyntimäärien lasku. Myös kestävät kulutusvalinnat edellyttävät ostovoimaa, sillä luomu ja proteiinikorvikkeet ovat kalliimpia kuin einekset ja makkarat.

Ravitsemuksen epätasa-arvon ehkäisyyn olisi tarjolla yksinkertainen täsmälääke, ruuan arvonlisäveron alennus, joka hyödyttäisi suhteellisesti eniten juuri pienituloisia. Ei ole kuitenkaan takeita veronalennuksen päätymisestä kuluttajahintoihin ainakaan täysimääräisesti. Tästä syystä hallituksen väläyttämät tulonveron alennukset juuri pieni- ja keskituloisiin painottuen saattavat olla tehokkaampi keino. Viime kädessä yksilöt ja perheet ratkaisevat ruokavalioidensa suuret linjat, ja aina on olemassa vaihtoehtoja.